• Home
  • Drób
  • Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami

Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

450 - 500g filetu z kurczaka
2 kapusty pak choi
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mniejsza czerwona papryka (lub połowa większej)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
6 pieczarek
2-3 łyżki oleju
łyżka białego sezamu - do posypania (opcjonalnie)
sól do smaku (w razie potrzeby)
SOS:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1,5 łyżki octu ryżowego Ocet ryżowy możecie zastąpić sokiem z cytryny.
4 łyżki wody
1 drobno pokrojona papryczka chili
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami

To idealna propozycja dla zabieganych. Świetny pomysł na obiad lub kolację w orientalnym klimacie.

Wystarczy przygotować składniki i w kolejności dodawać je na patelnię. Kilkanaście minut i danie macie gotowe!

Szybko, prosto i smacznie.

 

Pak choi

Pak choi czyli pyszna kapusta chińska, która doskonale pasuje do zup i dań typu stir fry. Wystarczy ją podsmażyć z odrobiną czosnku i sosu sojowego.  Najsmaczniejszą jej częścią jest zgrubiała łodyga, lekko gorzkawa o bardzo przyjemnej konsystencji.

 

Danie najlepiej podać z ugotowanym na sypko ryżem.

Zapraszam do kuchni…

 

Kroki

1
Zrobione

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w ok. 2 cm paski.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj.

2
Zrobione

Paprykę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w plastry.

Kapusty umyj i osusz. Odetnij liście od głąbów i podzielić na dwie części:
część białą twardą oraz na część zieloną.
Białe części liści pokrój w ok. 2 cm paski, zielone porwij na podobnej wielkości kawałki.

3
Zrobione

Przygotuj sos :

Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, cukier oraz wodą. Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chili.
Całość dobrze połącz.

4
Zrobione

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i podsmażyć do momentu aż się zarumieni (ok. 5-7 min)
Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż na średnim ogniu ok. 1 minuty mieszając od czasu do czasu.

5
Zrobione

Dorzuć na patelnię paprykę oraz pieczarki.
Smaż wszystko razem ok. 2 minut, następnie dodaj białą (twardszą) część kapusty pak choi i smaż jeszcze ok. 3 min.
W razie potrzeby podlej odrobiną wodą.

6
Zrobione

Wlej sos i wrzuć zieloną cześć pak choi.
Przesmaż wszystko razem miesząc od czasu do czasu, do chwili aż liście delikatnie zmiękną. (ok. 1 min.)
Posyp wierzch dania białym sezamem. (opcjonalnie)
W razie potrzeby dopraw delikatnie solą,

Podawaj na ciepło.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Następny przepis
Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika
Poprzedni przepis
Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Następny przepis
Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika

Dodaj swój komentarz