• Home
  • Drób
  • Skrzydełka z piekarnika w pysznej złotej panierce

Skrzydełka z piekarnika w pysznej złotej panierce
Doskonałe, pyszne i aromatyczne

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1-1,5 kg skrzydełek z kurczaka
1 l mleka
1 kopiasta łyżka soli
PANIERKA :
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżka kurkumy
1/2 łyżki imbiru w proszku
2 płaskie łyżki czosnku granulowanego Można zastąpić 3 ząbkami drobno posiekanego świeżego czosnku
1/2 łyżki chili Jeżeli nie lubisz pikantnego, można pominąć
1/2 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Skrzydełka z piekarnika w pysznej złotej panierce

To pyszne danie obiadowe. Można je także podać jako przystawkę na ciepło lub na zimno. Skrzydełka są bardzo soczyste z aromatyczną panierką, pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Lubicie kruche, soczyste i delikatne mięso w lekko chrupiącej panierce ? Jeżeli tak, to zapraszam do sprawdzenia tego pomysłu.

Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, smak zachwyci zapewne nie jedno podniebienie 🙂

 

Skrzydełka kurczaka z piekarnika w pysznej złotej panierce www.szlakamismakow.pl

 

Skrzydełka  podczas pieczenia nie wysychają i pozostają soczyste, panierka z dodatkiem kurkumy, imbiru i czosnku tworzy idealną kompozycje smakową.

Szkoda czasu… zapraszam do kuchni. Upieczmy razem te pyszne skrzydełka w złocistej panierce.

 

(Inspiracją  przepisu, po małych modyfikacjach był Tomek Strzelczyk z Oddaszfartucha)

Kroki

1
Zrobione

Ostrym nożem odetnij lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przetnij na połowę przez środek chrząstki.

2
Zrobione

Opłukane skrzydełka posól (łyżką soli) i zalej zimnym mlekiem. Zostaw w zalewie na co najmniej godzinę.

3
Zrobione

W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki panierki.

4
Zrobione

Wylej mleko, skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz dokładnie każdy kawałek we wcześniej przygotowanej mieszance mąki z przyprawami.

5
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Układaj skrzydełka na kratce z piekarnika i oprósz je jeszcze pozostałą panierką.

6
Zrobione

Piecz przez 1 godzinę. W połowie obróć skrzydełka na drugą stronę by upiekły i zarumieniły się równomiernie.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym
Poprzedni przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here