• Home
  • Inne
  • Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

4 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
700g ziemniaków (podobnej wielkości) najlepiej sałatkowe ,które nie rozpadają podczas gotowania, np. Frezja , Agata
1 czerwona cebula (nie za duża) w zastępstwie może być biała
3 łyżki octu (najlepiej z białego wina)
5 łyżek oleju
200 ml bulionu warzywny, wołowy lub drobiowy
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej)
mały pęczek szczypiorku lub natkie pietruszki
sól
pieprz

Klasyczna sałatka ziemniaczana na kwaśno w wiedeńskim stylu, Podstawowy i najbardziej popularny dodatek do sznycla wiedeńskiego

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat to krojone w plasterki ziemniaki , marynowane w winnym occie.  Najlepszy towarzysz  „Sznycla Wiedeńskiego” (przepis). Polecam ją również do innych mięsnych dań jak chociażby do naszego klasycznego schabowego 😉 Pycha!  Sałatka ta  jest również bardzo popularna w Niemczech. Nie ma na nią przepisu „idealnego” i  występuje w różnych wariantach w zależności od regionu.   W wersji z północnych Niemiec zawiera często majonez. Jest jednak kilka elementów wspólnych jak np. kwaśny smak (ocet lub kiszone czy konserwowe ogórki)  ,cebula (często czerwona) oraz bulion i dodatek oleju.  Wersja tego przepisu „zdobyłem” jakiś czas temu podczas moich podróży od rodowitych mieszkańców Wiednia.  Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.  W takim razie zapraszam do kuchni… 🙂  Działajmy.

Kroki

1
Zrobione

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (około 20 min). Tak żeby były miękkie ,ale się nie rozgotowały. Najlepiej ,żeby były to ziemniaki tzw "sałatkowe"

TIP :
Gotując ziemniaki w mundurkach ,często zdarza się ,że się rozlatują podczas gotowania. Prostym sposobem ,by temu zapobiec jest dodanie w połowie gotowania łyżeczkę soku z cytryny lub octu.

2
Zrobione

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półtalarki (pióra). Szczypiorek drobno posiekaj.

3
Zrobione

Ugotowane ziemniaki ostudź i obierz. Jeszcze ciepłe pokrój na równe nie za cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Podgrzej bulion ,rozpuścić w nim musztardę i od razu dodaj go do ziemniaków.
Delikatnie przemieszaj.

4
Zrobione

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet ,olej cebulę ,cukier ,trochę soli i pieprzu. Następnie wlej ją na ziemniaki i delikatnie całość przemieszaj. Posyp szczypiorkiem oraz dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem - jeżeli to konieczne. Gotowe... Można już jeść ,ale najlepiej zostawić sałatkę na minimum 30 min. by się zmacerowała. Smacznego.

Poprzedni przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński
Następny przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami
Poprzedni przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński
Następny przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami

jeden komentarz Ukryj komentarze

W 100% się zgadzam!! Jest najlepsza jaką w życiu zrobiłam, a robiłam z bardzo wielu przepisów. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności.

Zgadzam sie z Ellą też robiłam z wielu przepisów,ale ten najlepszy przepis najsmaczniejsza sałatka …moja ulubiona. 🙂

Smak dzieciństwa moja babcia robiła taką sałatkę do ralad wołowych 😋 tylko bez bulionu uwielbiam ją do dziś. Ziemniaki koniecznie gotowane w munduru nie zapomniany smak.

Dzień dobry, sałatkę robię pierwszy raz, na efekty czekam. Mam jednak pytanie, jak robicie, że Wam się te ziemniaki nie rozlatują?

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here