700g ziemniaków (podobnej wielkości) | |
1 czerwona cebula (nie za duża) | |
3 łyżki octu (najlepiej z białego wina) | |
5 łyżek oleju | |
200 ml bulionu | |
płaska łyżeczka cukru | |
płaska łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej) | |
mały pęczek szczypiorku | |
sól | |
pieprz |
Klasyczna sałatka ziemniaczana na kwaśno w wiedeńskim stylu, Podstawowy i najbardziej popularny dodatek do sznycla wiedeńskiego
Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat – to krojone w plasterki ziemniaki , marynowane w winnym occie. Najlepszy towarzysz „Sznycla Wiedeńskiego” (przepis). Polecam ją również do innych mięsnych dań jak chociażby do naszego klasycznego schabowego 😉 Pycha! Sałatka ta jest również bardzo popularna w Niemczech. Nie ma na nią przepisu „idealnego” i występuje w różnych wariantach w zależności od regionu. W wersji z północnych Niemiec zawiera często majonez. Jest jednak kilka elementów wspólnych jak np. kwaśny smak (ocet lub kiszone czy konserwowe ogórki) ,cebula (często czerwona) oraz bulion i dodatek oleju. Wersja tego przepisu „zdobyłem” jakiś czas temu podczas moich podróży od rodowitych mieszkańców Wiednia. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. W takim razie zapraszam do kuchni… 🙂 Działajmy.
1
Zrobione
|
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (około 20 min). Tak żeby były miękkie ,ale się nie rozgotowały. Najlepiej ,żeby były to ziemniaki tzw "sałatkowe" TIP : |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet ,olej cebulę ,cukier ,trochę soli i pieprzu. Następnie wlej ją na ziemniaki i delikatnie całość przemieszaj. Posyp szczypiorkiem oraz dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem - jeżeli to konieczne. Gotowe... Można już jeść ,ale najlepiej zostawić sałatkę na minimum 30 min. by się zmacerowała. Smacznego. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Rewelacyjna sałatka , już trzy razy ją robiłam .
Zgadzam się . Można ją jeść bez końca ?
W 100% się zgadzam!! Jest najlepsza jaką w życiu zrobiłam, a robiłam z bardzo wielu przepisów. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności.
Zgadzam sie z Ellą też robiłam z wielu przepisów,ale ten najlepszy przepis najsmaczniejsza sałatka …moja ulubiona. 🙂
Smak dzieciństwa moja babcia robiła taką sałatkę do ralad wołowych 😋 tylko bez bulionu uwielbiam ją do dziś. Ziemniaki koniecznie gotowane w munduru nie zapomniany smak.
Czy można ja macerowac dobę? Tzn zrobić dzień przed zjedzeniem?
Raczej nie polecam. Przy tak długim macerowaniu ziemniaki wpiją całą marynatę i będą po prostu suche.
Dzień dobry, sałatkę robię pierwszy raz, na efekty czekam. Mam jednak pytanie, jak robicie, że Wam się te ziemniaki nie rozlatują?
A jaki bulion?
Bulion warzywny, wołowy lub drobiowy. Pozdrawiam
jadłam dziś U Szwejka. jest boska ♥️