ok. 600 g dyni Hokkaido | |
1 średni brokuł | |
200 g sera sałatkowego pokrojonego w kostkę | |
sól | |
pieprz | |
chili (opcjonalnie) | |
ziarna sezamu lub dyni do posypania | |
olej | |
SOS : | |
4 łyżki oliwy | |
1 łyżka octu balsamicznego | |
1 łyżeczka musztardy | |
1 ząbek czosnku | |
1 płaska łyżeczka miodu |
Prosta, pyszna i bardzo zdrowa
Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią
Dynię można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Dzisiaj propozycja zdrowej i bardzo smacznej sałatki. Jest sycąca i idealnie sprawdzi się w dni w które nie macie czasu na długie godziny w kuchni. Sałatkę robi się błyskawicznie. Właściwie najwięcej czasu zajmuje upieczenie dyni.
Sałatkę można podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. To szybki sposób na lunch, który możecie zabrać do pracy lub domowa obiadokolacja. Będzie się również idealnie nadawała jako dodatek do drugiego dania zastępując np. ziemniaki.
Pyszna, zdrowa i tylko z trzech składników, które do siebie idealnie pasują i są bardzo ciekawe w smaku.
Dynia Hokkaido ma cienką i jadalną skórkę i nie trzeba jej przed przyrządzeniem obierać! Będzie bardziej aromatyczna gdy upieczecie ją z dodatkiem ulubionych ziół.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
DyniaDynie oczyść z gniazd nasiennych i pokrój razem za skórą na półksiężyce średniej grubości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. |
2
Zrobione
|
Brokuł |
3
Zrobione
|