600 g śliwek | |
masło (do wysmarowania formy) | |
CIASTO : | |
200 g miękkiego masła lub margaryny | |
1 szklanka drobnego cukru | |
4 jajka | |
250 g mąki pszennej | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego | |
MASA SEROWA Z BUDYNIEM : | |
400 g zmielonego białego twarogu | |
200 g śmietany 30% | |
1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) | |
100 g cukru | |
KRUSZONKA : | |
1/2 szklanki cukru | |
120 g miękkiego masła | |
150 g mąki |
Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką
Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pachnie pięknie owocami i bardzo apetycznie wygląda. W smaku jest soczyste i maślane.
Uwielbiam połączenie śliwek i sera. Słodycz ciasta i kruszonki współgra tutaj idealnie z lekką kwasowością owoców.
Ciasto ucierane można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami…
Podczas pieczenia śliwki mogą puścić trochę soku, a masa serowa może być lekko „płynna”. Nie należy się tym przejmować, ciasto się uda. Po ostygnięciu wszystko będzie jak należy. Studzić należy go w formie.
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość, ciasto które gwarantuje, że zniknie z waszego stołu w całości. Co ważne robi się go szybko, łatwo i przyjemnie 🙂
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
CIASTO : |
3
Zrobione
|
MASA SEROWA Z BUDYNIEM: |
4
Zrobione
|
KRUSZONKA: |
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Bardzo pyszne ciasto. Superowo.Dziękuę
Czy śmietana 30% musi być wcześniej ubita?
Wlewamy nie ubitą śmietanę. 🙂
Zrobiłam ciasto zgodnie ze wskazówkami ale coś poszło nie tak… Ciasto wypływało po bokach a środek wygląda jakby się nie upiekł. Co mogłam zrobić nie tak i co należy zrobić żeby to ewentualnie uratować? Może na początek zwiększyć foremkę?
Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego ciasto wypływało ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to może po prostu użyte składniki były nieodpowiednie. Czy np ser to był zmielony twaróg czy ser z wiaderka? Budyń został ugotowany w 1/3 l mleka zamiast 1/2?
Ciasto jest wspaniałe !
Piekłam je już kilka razy i nie ma problemu żadnego , zawsze świetnie się udaje .
Bardzo dziękuje za przepis .
Czy śliwki mogą być mrożone
Tak mogą być mrożone, ale mrożone wcześniej trzeba rozmrozić i dobrze odsączyć. Pozdrawiam
Czy śmietanka 30% ma być w temperaturze pokojowej??
Ja osobiście wlewałem śmietankę prosto z lodówki. Ale konkretnie w tym przepisie może mieć również temperaturę pokojową. Pozdrawiam
Czy to ciasto można zamrozić?
Możesz mrozić bez problemu.
Czy można śliwki zastąpić mrożonymi truskawkami lub malinami?
Tak, ale mrożone owoce jak np. truskawki dobrze by było rozmrozić i odcedzić na sitku rozpuszczoną glazurę z sokiem. Jagód można użyć zamrożonych.
Czy pieczemy na termoobiegu,czy góra,dół.Pozdrawiam i dziekuję.
Góra, dół.
Ciasto wyszło dobrze,smaczne.
Jednak jest bardzo pracochlonne,zwlaszcza jak piecze się pierwszy raz.Dużo ważenia,prościej byłoby na szklanki.
Nie dodałam śmietany kremówki,bo miałam ser gotowy z wiaderka.