2 pstrągi patroszone | |
500g ziemniaków | |
3 łyżki masła | |
6 ząbków czosnku | |
1 cytryna | |
1 czerwona cebula | |
sól | |
pieprz biały | |
tymianek świeży (lub suszony) | |
1/2 pęczka natki pietruszki | |
1 mała papryczka chilli | |
Wystarczy świeży pstrąg ,kilka ziemniaczków ,cebula ,przyprawy i mamy gotowe na stole nieprawdopodobnie smaczne danie
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami. Nie miałem dzisiaj zupełnie pomysłu na obiad. Na szczęście po otwarciu lodówki przypomniałem sobie ,że nie tak dawno zostałem „posiadaczem” dwóch wypasionych ryb. Ryby te niecierpliwie czekały w kolejce na swoją kulinarną przygodę w mojej kuchni. Tak więc to był ich dzień 😉 – Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami.
Pstrąg jest rybą o bardzo delikatnym i wykwintnym smaku. I nie trzeba być naprawdę wielkim znawcą gastronomii żeby przyrządzić tą pyszną rybkę. Ta dzisiejsza kulinarna inspiracja jest bardzo łatwa w przygotowaniu .a jednocześnie to znakomita propozycja na szybki obiad. Zaczynamy…
1
Zrobione
|
Ryby umyj , osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony solą. Również w środku. Z cytryny odkrój 4 plasterki (przydadzą się później) ,a z pozostałej wyciśnij sok którym skrop całe ryby. Posyp tymiankiem. Przeciśnij przez praskę jeden ząbek czosnku (lub go posiekaj) i wysmaruj nim wnętrze ryb. W ten sposób przygotowane pstrągi pozostaw na około 30 minut w lodówce. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Wyjmij pstrągi z lodówki. Włóż do naczynia żaroodpornego między ziemniaki i warzywa. Posyp pieprzem. Do środka każdej ryby daj natkę pietruszki, pozostałe plasterki cytryny oraz kawałki masła. Daj również po kilka maślanych wiórków na górę. Skrop całość oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut, do chwili aż ryby zaczną się rumienić. Smacznego. |