350 g białych szparagów | |
300 g mąki (typ 550) | |
4 łyżki oliwy | |
1 łyżeczka soli | |
pieprz | |
otarta skórka z 1 cytryny | |
1 łyżeczka suszonych drożdży | |
150 g serka mascarpone | |
100-150 g koziego sera (typu rolada) | |
50-60 g startego parmezanu | |
40 g suszonych pomidorów, osączonych z oliwy | |
gałązka rozmarynu | |
gruboziarnista sól |
Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami
Kochane szparagi! Można je jeść i jeść … A sezon na nie taki krótki… Czasu jest zawsze za mało żeby wypróbować wszystkie pomysły, ale możemy przecież poczekać na kolejny sezon i znowu rozkoszować swoje podniebienia kulinarnymi szaleństwami z ich udziałem 🙂
Tak właśnie przeczekał na swoją kolej ten przepis na pizzę z białymi szparagami, który sobie odpisałem dawno, dawno temu z magazynu „Kuchnia”. Wprowadziłem małe kosmetyczne zmiany i wyszło wręcz bosko 😉
Pomysł na połączenie szparagów, koziego sera i pomidorów suszonych ułożonych na serku mascarpone z dodatkiem parmezanu wydawał mi się idealny. Może nie jest to wielkie odkryciem kulinarne ale nie da się zaprzeczyć, że Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami to poezja smaków. Będziecie zachwyceni.
Pizza jest bezmięsna, ale można położyć na nią dodatkowo kilka plasterków kiełbasy chorizo. Mimo wszystko spróbujcie w pierwszej kolejności wersję oryginalną.
Zapraszam do kuchni.. Działamy! To nie będzie trudne.
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Ser pokrój w plasterki, pomidory w kostkę a z rozmarynu oderwij igiełki. |
7
Zrobione
|
Piekarnik nagrzej do 250°C. Na cieście rozsmaruj masę z mascarpone i parmezanu, na niej ułóż szparagi. Lekko posól. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozłóż na wierzchu pokrojone w kostkę pomidory oraz plastry koziego sera, posyp pizzę rozmarynem. Przed podaniem oprósz pizzę solą morską i skrop oliwą. Smacznego! |
8
Zrobione
|
|