



250 g makaronu (typu wstążku) | |
250 g pomidorów koktajlowych | |
300 g rydzy | |
220 g krewetek | |
2 ząbki czosnku | |
1 średnia cebula | |
100 ml białego wina | |
200 ml śmietany 30% | |
3 łyżki masła | |
olej | |
szczypta cukru | |
szczypta vegety | |
3 łyżki posiekanej natki pietruszki | |
biały pieprz | |
sól | |
parmezan w płatkach (lub tarty) - do posypania |
Tym pysznym daniem rozpieścicie wasze podniebienia
Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie
Uwielbiam makarony. A wy?
Można je jadać codziennie i nigdy się nie nudzą. Są idealne gdy chcemy błyskawicznie przyrządzić obiad ale również gdy zamierzamy poczęstować gości wytworną kolacją.
Dzisiejszy przepis jest jakby połączeniem szybkości z wytwornością. Danie wyszło przepyszne i można je przyrządzić dosłownie w kilkanaście minut. Jak by to powiedział mój znajomy kucharz – „Petarda!”
Mamy tutaj idealne połączenie smaków. Rydze podpieczone na maśle, duszone z pomidorkami koktajlowymi w białym winie, a na końcu podkręcone kremową śmietanką oraz krewetkami. Mmmm… Pycha!
Dało to taki fantastyczny efekt, że moje kubki smakowe oszalały
Szkoda tylko, ze sezon na rydze tak szybko się kończy, ale zawsze możemy je przecież zamrozić i rozkoszować nasze podniebienia jeszcze długo po grzybowym sezonie.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Rydze oczyść dokładnie szczoteczką i miękką szmatką. Nie myj ich. Odetnij nóżki. Kapelusze pokrój na kawałki o podobnej wielkości, mniejsze pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty co chwilę mieszając. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
|
8
Zrobione
|
|
9
Zrobione
|
Na patelnię dodaj makaron i delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj, posypane odrobiną startego parmezanu (najlepiej w płatkach) oraz pozostałą natką zielonej pietruszki. Inny sposób podania : |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Talerz wygląda obłędnie ?pytanie mam – skoro blog jest zakopiański – planujesz dział z kuchnią góralską?
Jasne
Gotowanie w górach zobowiązuje. Będzie specjalny dział poświęcony naszej podhalańskiej kuchni oraz kulinarnym „wariacją” na jej temat
Już od dawna jest to w planach, tylko żeby ta doba trwała z 96 godzin 
Już się cieszę na ten góralski dział !