250 g makaronu np. tagliatelle (ja użyłem orecchiette) | |
500 g zielonych szparagów | |
200-250 g (opakowanie) krewetek | |
2 drobno posiekane ząbki czosnku | |
1 cebula | |
1 papryczka chilli (opcjonalnie) | |
2 łyżki oleju | |
1 łyżka masła | |
50 ml białego wytrawnego wina | |
150 ml śmietanki kremówki 30% | |
2 łyżki tartego parmezanu | |
pieprz | |
sól | |
szczypta cukru | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) |
Proste w przygotowaniu, wyjątkowo delikatne w smaku
Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami w winno-śmietanowym sosie
Przepyszne danie! Chrupiące szparagi, rozpływające się w ustach krewetki i sprężysty makaron połączone razem z rewelacyjnym sosem przygotowanym na bazie szparagów, śmietany i wina.
Uwielbiam makarony, kocham krewetki i szaleje za szparagami. W dzisiejszym daniu te trzy pyszne składniki będą tworzyły cudowne smakowe trio.
Szukałem jakiegoś idealnego pomysłu na połączenie ich razem, bo samo „zmieszanie” na jednym talerzu i posypanie na końcu parmezanem nie było tym czego moje kubki smakowe oczekiwały 😉
Ale udało się – inspiracją okazał się przepis: „Makaron ze szparagami i krewetkami” z bloga „Kuchnia Marty”, gdzie do przygotowania wykorzystany został ten pyszny zielony sos.
Sos jest dla mnie wręcz idealnym dopełnieniem tego smacznego dania. To taka przysłowiowa kropką nad „i”.
Danie jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nadaje się idealnie na obiad lub kolację.
Krewetki, makaron i szparagi to trio doskonałe i zobaczycie sami, że można się od niego uzależnić.
Do przygotowania wykorzystałem makaron orecchiette, dla tych którzy nie wiedzą – jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „orecchiette” i oznacza „małe uszy” lub „uszka”. Oczywiście można go zastąpić waszym ulubionym makaronem, idealny będzie np. tagliatelle.
W takim razie nastawiajcie makaron – działamy
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim (ok. 2 min) pokrojoną w kostkę cebulę. Uważaj żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie szklista dodaj czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie). Smaż chwile na średnim ogniu ciągle mieszając. (ok. 1 min) Na patelnie wlej wino. Duś do czasu, aż wino prawie w całości odparuje. Dodaj łyżkę masła. |
7
Zrobione
|
|
8
Zrobione
|
Patelnię zdejmij z ognia, wlej śmietankę, pomieszaj. Dodaj główki i kawałki szparagów. Wrzuć makaron oraz tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Od razu podawaj. Posyp posiekaną natką. |