





















| 200 g makaronu orecchiette (lub innego) | |
| 1 mała pierś z kurczaka | |
| 1 mała cebula | |
| 1 duży ząbek czosnku | |
| 1 średniej wielkości bakłażan | |
| opakowanie (250 g) serka mascarpone | |
| 1 mała cukinia | |
| 1 mała papryka czerwona | |
| olej | |
| sól | |
| pieprz cytrynowy | |
| oregano | |
| tymianek | |
| parmezan (do posypania) |
Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone
Orecchiette to gatunek makaronu. Po włosku słowo „orecchiette” oznacza „małe uszy” lub „uszka”. Jednak poza nazwą nie ma wiele wspólnego z polskimi uszkami. Makaron ten pochodzi z południa Włoch i najczęściej podawany jest tam z brokułami. Dla mnie makaron wyglądem przypomina małe muszle lub takie jakby mini kapelusze góralskie 😉

Jeżeli nie macie makaronu orecchiette zastąpcie go jakimś innym.
Danie będzie w szczególności smakowało wszystkim którzy uwielbiają kuchnię włoską.
Pyszny, delikatny i maślany smak serka mascarpone w połączeniu z kurczakiem, cukinią, bakłażanem , papryką, doprawione delikatnie ziołami i posypane parmezanem daje niepowtarzalne przeżycia smakowe.
Danie jest proste i łatwe do przyrządzenia świetnie sprawdzi się się jako szybki obiad. Idealnie będzie też pasowało na specjalne okazje.
Zapraszam do kuchni.. Będzie pysznie!
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|