1 duża kapusta pekińska | |
500 g mięsa mielonego | |
100 g (woreczek) kaszy bulgur | |
1 jajko | |
1 czerwona papryka | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2 łodygi selera naciowego | |
2 łyżki oleju | |
sól | |
pieprz | |
masło do wysmarowania formy | |
Sos pomidorowy : | |
2 łyżki oleju | |
1 puszka krojonych pomidorów | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
pieprz | |
sól | |
cukier | |
szczypta ziół prowansalskich |
Rozpływające się w ustach i szybkie w przygotowaniu gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką
Gołąbki lubi bardzo dużo osób. Problem w tym, że są dość pracochłonne i mimo tego, że są smaczne zazwyczaj robimy je niezbyt często. Dla zabieganych dobrą alternatywą, są tzw „gołąbki bez zawijania”, ale można te dwie rzeczy pogodzić – czyli pyszny smak tradycyjnych gołąbków z szybkim i prostym przygotowaniem. 😉
To właśnie gołąbki z kapusty pekińskiej zwane przez niektórych – gołąbkami „Pekińskimi” (jakoś nie lubię tej nazwy) są idealnym pomysłem. Są cudownie lekkie i aromatyczne, a co najważniejsze nie wymagają wiele czasu na przygotowanie.
Klasyczny farsz ryżowy zastąpiony został tutaj kaszą bulgur, a dodatkowo oprócz mięsa dodana jest papryka oraz seler naciowy. Jest smacznie, ale oczywiście jeżeli nie macie akurat tych wszystkich składników w lodówce możecie stworzyć własną kompozycje smakową np zastępując seler pieczarkami.
Jeszcze mała podpowiedź – w składnikach jest jedna duża kapusta pekińska. Dobrze jest kupić np dwie sztuki i wykorzystać do gołąbków największe wierzchnie liście z które łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Z pozostałych zrobimy np sałatkę czy surówkę 🙂
No to zaczynajmy… Zapraszam do kuchni
1
Zrobione
|
Ugotuj na sypko kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Z kapusty na samym dole odetnij głąb i rozdziel ją na pojedyncze liście. Wybieraj największe i najbardziej rozłożyste. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę (około 1/2 pojemności). Gdy woda się zagotuję wkładaj do niej po kilka liści na około maks. 3 min. Sparzone przekładaj na talerz do ostudzenia. Porada : |
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
Sos pomidorowy : |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Witam. A czy orientuje się Pani czy takie gołąbki można zamrozić?
Jak najbardziej. Gołąbki to potrawa, którą można mrozić. Z tym, że mrozimy gotowe upieczone gołąbki.