JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI : | |
4 jajka | |
2 łyzki śmietany 18% | |
4 filety anchois (plus do dekoracji) | |
płaska łyżeczka musztardy | |
40 g serka typu Almette | |
1 łyżka kaparów z zalewy (plus kilkanaście do dekoracji) | |
sól, pieprz | |
JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI : | |
4 jajka | |
koncentrat z buraków | |
80 g pieczarek marynowanych + kilka do dekoracji | |
3 łyżki majonezu | |
sól, pieprz | |
JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM : | |
4 jajka | |
200 g małych krewetek | |
1 ząbek czoasnku (opcjonalnie) | |
1 łyżka masła | |
150 g obranego zielonego ogórka | |
1 łyżka majonezu | |
1 łyżka musztardy (najlepiej słodkiej) | |
sól, pieprz |
Faszerowane jajka na kilka sposobów
Faszerowane jajka to pyszna przystawka. Możemy je faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i wieloma innymi składnikami. Nadzienia do jajek, można również uatrakcyjniać za pomocą mniej lub bardziej wyszukanych dodatków.
Mam dzisiaj dla was trzy fajne pomysły na faszerowane jajka. Wszystkie są szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Myślę, że znajdziecie w tej propozycji jakiś swoje smaki 😉
Do dekoracji możecie użyć szczypiorku, kiełków rzodkiewki lub koperku. W takim razie zapraszam do kuchni…
JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół.
Filety anchois i kapary posiekaj.
Wyciągnij delikatnie żółtka. Rozgnieć je w miseczce dodaj musztardę, serek, śmietanę, po szczypcie soli i pieprzu, wymieszaj na gładką masę.
Dodaj posiekane filety anchois i kapary. Napełnij masą białka. Dekoruj pozostałym anchois, kaparami i pieprzem.
JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI
Ugotowane na twardo jajka obierz i włóż do garnka. Wlej koncentrat buraczany, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Jajka wyciągnij z zalewy i osusz. Przekrój delikatnie na pół i wyjmij żółtko.
Pieczarki drobno posiekaj.
Żółtka rozgnieć w miseczce, dodaj grzyby i majonez. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij połówki jajek, udekoruj pozostałymi grzybkami i np. koperkiem lub kiełkami
JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM
Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół i z każdej połówki wyciągnij żółtko. (żółtka odłóż do innego dania.)
Krewetki podsmaża chwilkę na maśle z drobno posiekanym czosnkiem, (około 4 minuty) do czasu aż zmienią kolor na różowy. Dopraw solą do smaku.
Ogórka pokrój w drobną kosteczkę,
W miseczce wymieszaj, chłodne krewetki (kilka zostaw do dekoracji), ogórek, majonez i musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej połówki jajek.
Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób kiełkami, rzeżuchą lub plasterkiem rzodkiewki.