500 g żołądków drobiowych | |
250 g boczniaków | |
ok. 1 litra bulionu drobiowego lub warzywnego | |
2 liście laurowe | |
3 ziarna ziela angielskiego | |
3 łyżki oleju | |
1 średnia cebula | |
1 łyżka płynnego miodu | |
1 drobno posiekany ząbek czosnku | |
4 łyżki sosu sojowego | |
2 kwaśne jabłka | |
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich | |
1 łyżeczka startego świeżego imbiru | |
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego | |
gałka muszkatołowa |
Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym
Podroby albo się kocha, albo nienawidzi. Myślę jednak, że nawet Ci którzy za nimi specjalnie nie przepadają, dadzą się do nich przekonać za sprawą tego wyjątkowo smacznego przepisu.
To wyśmienite połączenie smaków żołądków oraz boczniaków z dodatkiem lekko kwaskowego musu jabłkowego. Dodatkowo dzięki dodaniu imbiru oraz sosu sojowego danie nabiera bardzo fajnego lekko egzotycznego charakteru.
Danie idealnie sprawdzi się w roli dania głównego jak również pysznej przystawki. Oryginalną wersję tego przepisu stworzyła Agata Wojda – szefowa kuchni oraz autorka wielu ciekawych kulinarnych inspiracji które można śledzić na łamach magazynu „Moje Gotowanie”
Polecam wam bardzo to łatwe, sycące i ciekawe danie którego smak na pewno was zaskoczy. Serwujemy go z chlebem, kaszą lub z ziemniaczanym puree.
Zapraszam do kuchni..
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Duś najlepiej pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż żołądki będą całkiem miękkie. W razie potrzeby podlewaj delikatnie bulionem. Podawaj z chlebem, kaszą lub puree ziemniaczanym. Smacznego! |