3 większe jasne cykorie | |
2 łyżki masła | |
12 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej) | |
2 ząbki drobno posiekanego czosnku | |
250ml śmietany 30% | |
40g startego parmezanu | |
90g startego żółtego sera |
Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym
To świetny pomysł na przystawkę lub samodzielne danie. Bardzo proste w wykonaniu , a jednocześnie smaczne i ładnie się prezentuje na talerzu.
Tym razem główną bohaterką dania jest cykoria. Znacie jej smak z lekką goryczką? Ostatnio w sklepie wpadło mi w ręce opakowanie cykorii. Już od dawna miałam w planach wypróbować w moich kulinarnych podbojach to ciekawe warzywo, ale jakoś tak nigdy nie było do tego okazji. Dzisiaj bez problemu można dostać cykorię w Lidlu czy w Biedronce. Nie jest u nas popularnym warzywem, jednak powinniśmy ją wprowadzić do naszej diety jak najczęściej gdyż ma duże walory odżywcze i właściwości lecznicze.
Cykoria zapiekana w szynce i sosie śmietanowo serowym to ciekawe połączenie smaków. Danie jest bardzo smaczne i na pewno zagości na waszym stole nie raz.
Kupując cykorią zwracajcie uwagę na jej kolor – można powiedzieć, że im bielsza tym lepsza. Ta bardziej zielona ma więcej goryczki. W białej jest ona prawie niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki można np. zanurzyć twarde końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
W garnku podgrzej śmietankę, dodaj do niej parmezan, około 60g startego żółtego sera oraz łyżkę masła na którym były smażone cykorie, Gdy sery się rozpuszczą, zdejmij sos z ognia. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
To jest genialne. Nigdy nie mam pomysłu co zrobić z cykorii. Brawo Szefuniu!!!