PLACKI: | |
ok. 600 g obranych ziemniaków | |
1 nieduża cukinia (ok. 200-250 g) | |
1 średnia cebula | |
2 jajka | |
2-3 łyżki mąki pszennej | |
sól i pieprz | |
śmietana 18% - do polania placków | |
olej do smażenia | |
GULASZ: | |
600-700 g łopatki wieprzowej | |
1 średnia czerwona papryka | |
3 średnie ogórki kiszone | |
1 puszka krojonych pomidorów | |
2 średnie cebule | |
2 ząbki czosnku | |
10 pieczarek | |
4 ziarna ziela angielskiego | |
2 liście laurowe | |
2 łyżeczki słodkiej papryki | |
1 łyżeczka ostrej papryki | |
2-3 łyżeczki kminku mielonego | |
sól | |
pieprz | |
cukier |
Chrupiące placki ziemniaczano cukiniowe z aromatycznym gulaszem
Placki ziemniaczane w połączeniu z pysznym gulaszem to klasyka polskiej kuchni. W zależności od regionu przybierają różne nazwy.
Są więc plackami po węgiersku, po myśliwsku, po zbójnicku czy też jadłem drwala, ale jedno je łączy – wszystkie ich wersje są przepyszne.
Przygotowując gulasz do placków wiele zależy od waszej wyobraźni. Można do niego dodawać np. paprykę, pieczarki, marchewkę oraz wiele innych warzyw.
Placki są naprawdę przepyszne. Po prostu niebo w gębie
Zapraszam do kuchni… Przygotuj krok po kroku te pyszne chrupiące placki ziemniaczano cukiniowe z gulaszem.
1
Zrobione
|
GULASZ: |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Warzywa przełóż do mięsa. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprowadź gulasz do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. W trakcie gdy gulasz dochodzi przygotuj placki. |
5
Zrobione
|
PLACKI: |
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
|
8
Zrobione
|
PODPOWIEDŹ: |
9
Zrobione
|