1 średni brokuł (ok 400 g) | |
1/3 pokrojonej w kostkę średniej cebuli | |
100 g startego sera cheddar | |
150 g bułki tartej | |
1 jajko | |
2 łyżki posiekanej natki pietruszki | |
olej | |
pieprz | |
sól (ok. 1/2 łyżeczki) | |
papryka ostra w proszku (opcjonalnie) | |
szczypta cukru | |
1 posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie) |
Brokułowe mini paluszki z piekarnika
To pyszna, zdrowa i bardzo smaczna przekąska idealna do zjedzenia o każdej porze dnia.
Paluszki brokułowe są łatwe w przygotowaniu. Potrzebne będzie dosłownie kilka składników, około pół godziny wolnego czasu i możemy się zajadać tymi pysznymi kąskami, które będą również super ucztą dla wegetarian.
Jako dodatek świetnie sprawdza się do nich ketchup, ale również zwykły sos jogurtowo-czosnkowy będzie idealny.
Możecie je podawać na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, z pysznym jeszcze ciągnącym się żółtym serem w środku, lub zagryzać na zimno np. podczas ulubionego serialu lub meczu. 😉
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
W misce połącz brokuła, cebulę, czosnek (opcjonalnie), ser i natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie) Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp około połowy bułki tartej. Ponownie wymieszaj i sprawdź jak masa się "lepi". Jeśli da się z niej formować "paluszki", to nie ma potrzeby dodawania więcej bułki. jeśli natomiast masa jest jeszcze zbyt „luźna”- dodaj pozostałą bułkę tartą. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|