Brokułowe mini paluszki z piekarnika

2 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 średni brokuł (ok 400 g)
1/3 pokrojonej w kostkę średniej cebuli
100 g startego sera cheddar lub innego ostrego żółtego sera
150 g bułki tartej
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej
pieprz
sól (ok. 1/2 łyżeczki)
papryka ostra w proszku (opcjonalnie)
szczypta cukru
1 posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Brokułowe mini paluszki z piekarnika

To pyszna, zdrowa i bardzo smaczna przekąska idealna do zjedzenia o każdej porze dnia. 

Paluszki brokułowe są łatwe w przygotowaniu. Potrzebne będzie dosłownie kilka składników, około pół godziny wolnego czasu i możemy się zajadać tymi pysznymi kąskami, które będą również super ucztą dla wegetarian.

Jako dodatek świetnie sprawdza się do nich ketchup, ale również zwykły sos jogurtowo-czosnkowy będzie idealny.

Możecie je podawać na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, z pysznym jeszcze ciągnącym się żółtym serem w środku, lub zagryzać na zimno np. podczas ulubionego serialu lub meczu. 😉

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Umyj brokuła, podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się, osolonej i lekko posłodzonej wody.
Gotuj około 2-3 minut. Wyciągnij z wrzątku i przelej zimną wodą. Osusz i drobno posiekaj.

2
Zrobione

W misce połącz brokuła, cebulę, czosnek (opcjonalnie), ser i natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie) Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp około połowy bułki tartej. Ponownie wymieszaj i sprawdź jak masa się "lepi".

Jeśli da się z niej formować "paluszki", to nie ma potrzeby dodawania więcej bułki. jeśli natomiast masa jest jeszcze zbyt „luźna”- dodaj pozostałą bułkę tartą.

3
Zrobione

W zwilżonych wodą rękach formuj "okrągłe wałki" (ok. 4 cm) i układaj je na blaszce posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Zrobione

Gotowe "paluszki" wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz ok. 20-25 minut, do zrumienienia się.
W połowie pieczenia można "paluszki" obrócić na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły.

Podawaj na gorąco z ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem
Następny przepis
Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree
Poprzedni przepis
Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem
Następny przepis
Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym na ziemniaczanym puree

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here