1000 g białych szparagów (2 pęczki) | |
400-450 g krewetek | |
2 łyżki masła | |
4 łyżki oliwy | |
1 łyżka octu balsamicznego | |
1 łyżka soku z cytryny | |
1 średnia cebula (pokrojona w kostkę) | |
30 g posiekanych orzechów pistacjowych | |
60 ml brandy | |
250 ml śmietany 30% | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) | |
vegetta |
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy
Udało mi się kupić ostatnio w promocyjnej cenie białe szparagi. Tak się właśnie zastanawiałem – co by tu z nich przyrządzić, żeby z jednej strony zachwycić gości, a z drugiej żeby nie było zbyt klasycznie, a co za tym idzie rozkoszować się nowymi doznaniami smakowymi.
Sos beszamelowy, holenderski? – może nie tym razem. Zapieczone z serem pleśniowym? Niekoniecznie 😉
A może by tak krewetki? Oooo tak… Jak się okazało, to połączenie smaków sprawdziło się idealnie. Lekkie i szybkie w przygotowaniu danie dla miłośników krewetek i szparagów w jednym. To taka super przystawka lub danie na czarującą kolacje. Wyszło pysznie.
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy smakują wyśmienicie. Polecam je podać z grzankami czosnkowymi, ale bez dodatków są równie smaczne.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Szparagi :Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Uważaj - szparagi sa bardzo delikatne i podczas obierania mogą się łamać! |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Sos : |
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
|