500-600g batatów | |
200g bryndzy | |
50-60g pokrojonych orzechów pistacjowych | |
5 łyżek oliwy | |
tymianek suszony | |
rozmryn suszony | |
sól | |
pieprz |
Bataty zapiekane z bryndzą to bardzo smaczne połączenie słodyczy ziemniaków z ostrością i charakterem sera owczego. Pieczenie to chyba najsmaczniejszy sposób przyrządzania batatów, które dzięki temu nabierają niepowtarzalnego smaku. Są tutaj tylko dwa główne składniki, a samo przygotowanie potrawy trwa dosłownie kilka minut. Później już tylko do piekarnika i czekamy na efekt końcowy.
Zapiekanka ta jest syta i znakomicie nadaje się na przystawkę jak i danie główne. Myślę, że zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy, tak wegetarian jak i mięsożerców 😉
W przepisie podałem suszone zioła, ale jeżeli macie świeże to ich użyjcie (zamiast tych suszonych). I jeszcze najważniejsza rzecz – idealnym dodatkiem do tej zapiekanki jest sos jogurtowy. Może to być sos czosnkowy, a’la tzatziki lub np. jak zrobiłem – na ostro z papryczką chili. Polane sosem jogurtowym upieczone bataty z bryndzą smakują wręcz bosko 😉 Ale żeby się o tym przekonać chodźmy razem do kuchni… zapraszam
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Bataty ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej 2 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego na 200 °C piekarnika. Piecz około 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. |
4
Zrobione
|
Wyjmij zapiekankę. Posyp pokruszoną bryndzą oraz orzechami. Wstaw ponowie do piekarnika i zapiekaj w tej samej temperaturze około 10 minut. Podaj z ulubionym sosem jogurtowym np. czosnkowym, z chilli, a'la tzatziki. Zapiekankę można też skropić sokiem z limonki lub cytryny. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. |