Bataty zapiekane z bryndzą

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500-600g batatów
200g bryndzy
50-60g pokrojonych orzechów pistacjowych można zastąpić np. orzeszkmi piniowymi
5 łyżek oliwy
tymianek suszony
rozmryn suszony
sól
pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bataty zapiekane z bryndzą to bardzo smaczne połączenie słodyczy ziemniaków z ostrością i charakterem sera owczego. Pieczenie to chyba najsmaczniejszy sposób przyrządzania batatów, które dzięki temu nabierają niepowtarzalnego smaku. Są tutaj tylko dwa główne składniki, a samo przygotowanie potrawy trwa dosłownie kilka minut. Później już tylko do piekarnika i czekamy na efekt końcowy.

Zapiekanka ta jest syta i znakomicie nadaje się na przystawkę jak i danie główne. Myślę, że zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy, tak wegetarian jak i mięsożerców  😉

W przepisie podałem suszone zioła, ale jeżeli macie świeże to ich użyjcie (zamiast tych suszonych). I jeszcze najważniejsza rzecz – idealnym dodatkiem do tej zapiekanki jest sos jogurtowy. Może to być sos czosnkowy, a’la tzatziki lub np. jak zrobiłem – na ostro z papryczką chili. Polane sosem jogurtowym upieczone bataty z bryndzą smakują wręcz bosko 😉  Ale żeby się o tym przekonać chodźmy razem do kuchni…  zapraszam

 

Kroki

1
Zrobione

Obierz bataty, przekrój na pół i pokrój w cienkie plastry.

2
Zrobione

Pokrojone bataty posól, popieprz, dopraw tymiankiem i rozmarynem. Następnie polej oliwą i całość dokładnie obtocz w powstałej marynacie.

3
Zrobione

Bataty ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej 2 łyżkami wody, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego na 200 °C piekarnika. Piecz około 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.

4
Zrobione

Wyjmij zapiekankę. Posyp pokruszoną bryndzą oraz orzechami. Wstaw ponowie do piekarnika i zapiekaj w tej samej temperaturze około 10 minut. Podaj z ulubionym sosem jogurtowym np. czosnkowym, z chilli, a'la tzatziki. Zapiekankę można też skropić sokiem z limonki lub cytryny. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Poprzedni przepis
Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak
Następny przepis
Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti
Poprzedni przepis
Zapiekane pieczarki portobello nadziewane kaszą pęczak
Następny przepis
Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here