2 średnie bakłażany | |
1/2 szklanki komosy ryżowej (Quinoa) | |
1 szklanka bulionu warzywnego | |
2 ząbki drobno posiekanego czosnku | |
1 cebula | |
200 g tartej mozzarelli | |
olej/oliwa | |
sól | |
pieprz | |
kilka listków świeżej drobno pokrojonej bazylii (opcjonalnie - do posypania) | |
Sos pomidorowy : | |
1 puszka krojonych pomidorów | |
1 ząbek czosnku | |
1 cebula | |
2 łyżki oleju | |
1 łyżeczka cukru | |
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich | |
sól | |
pieprz | |
papryka w proszku |
Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara
Będzie zdrowo, smacznie i bezmięsnie. Odżywcza quinoa (komosa ryżowa) z pysznymi bakłażanami zapieczonymi z z mozzarellą oraz sosem pomidorowym. Idealne połączenie smakowe, aromatyczne, sycące i rozpływające się w ustach… Danie to zadowoli każdego. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Zapraszam do kuchni – przygotujmy razem te pyszne, zapiekane w piekarniku bakłażanowe łódeczki.
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Sos pomidorowy :Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany ząbek czosnku. Podsmaż 2-3 minuty, a następnie dodaj puszkę krojonych pomidorów. Dopraw łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, solą, pieprzem, papryką w proszku. TIP : |
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
Połówki bakłażana poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp z góry delikatnie pozostałym tartym serem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Zapiekaj około 20-25 minut. Do czasu aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posyp bakłażany drobno pokrojonymi listkami świeżej bazylii (opcjonalnie) Smacznego! |