3 okrągłe cukinie | |
300 g (ulubionego) mielonego mięsa | |
100 g kaszy pęczak | |
7-8 suszonych pomidorów w zalewie | |
100 g sera typu camembert | |
1 cebula | |
3 ząbki czosnku | |
olej | |
sól | |
pieprz | |
zioła prowansalskie | |
ostra papryka w proszku | |
cukier |
Pyszny, zdrowy obiad lub super kolacja!
Okrągłe cukinie faszerowane kaszą pęczak, suszonymi pomidorami, mięsem oraz serem camembert
Okrągłe mini cukinie mają kształt kuli, posiadają smaczny i soczysty miąższ w kolorze kremowobiałym oraz zieloną skórką o lekko marmurkowej powierzchni. Smakują znakomicie w postaci faszerowanej i zapiekanej. Można je również spożywać bezpośrednio np. na surowo w sałatkach. Są troszeczkę słodsze od większej odmiany.
Proponuje wam idealny pomysł na ciekawy obiad, lub pyszną kolację. Przygotowanie będzie naprawdę proste i szybkie, a kształt i wygląd cukinii na talerzu zachwyci wszystkich.
Bardzo smaczny aromatyczny środek z kaszą pęczak, mięsem, suszonymi pomidorami z dodatkiem sera camembert komponuje się idealnie. Oczywiście jeżeli nie dostaniecie w sklepie tej okrągłej możecie nadziać farszem klasyczną cukinię.
Poza kształtem (i troszkę wyższą ceną), okrągłe cukinie nie różnią się tak naprawdę niczym od swoich tradycyjnych, podłużnych krewnych. Ale na talerzu wyglądają naprawdę fantastycznie. Można je dostać dość często w popularnych sieciach handlowych. Ja moje kupiłem w Lidlu 🙂
Okrągła cukinia znakomicie nadaje się do faszerowania, dzięki swojemu specyficznemu kształtowi. Może mieć czasami troszkę twardszą skórkę, ale jej miąższ jest bardzo delikatny.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone wydrążone środki cukinii. Duś wszystko razem kilka minut, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, do chwili aż płyn odparuje. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|