




































| JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI : | |
| 4 jajka | |
| 2 łyzki śmietany 18% | |
| 4 filety anchois (plus do dekoracji) | |
| płaska łyżeczka musztardy | |
| 40 g serka typu Almette | |
| 1 łyżka kaparów z zalewy (plus kilkanaście do dekoracji) | |
| sól, pieprz | |
| JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI : | |
| 4 jajka | |
| koncentrat z buraków | |
| 80 g pieczarek marynowanych + kilka do dekoracji | |
| 3 łyżki majonezu | |
| sól, pieprz | |
| JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM : | |
| 4 jajka | |
| 200 g małych krewetek | |
| 1 ząbek czoasnku (opcjonalnie) | |
| 1 łyżka masła | |
| 150 g obranego zielonego ogórka | |
| 1 łyżka majonezu | |
| 1 łyżka musztardy (najlepiej słodkiej) | |
| sól, pieprz | 
Faszerowane jajka na kilka sposobów
Faszerowane jajka to pyszna przystawka. Możemy je faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i wieloma innymi składnikami. Nadzienia do jajek, można również uatrakcyjniać za pomocą mniej lub bardziej wyszukanych dodatków.

Mam dzisiaj dla was trzy fajne pomysły na faszerowane jajka. Wszystkie są szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Myślę, że znajdziecie w tej propozycji jakiś swoje smaki 😉

Do dekoracji możecie użyć szczypiorku, kiełków rzodkiewki lub koperku. W takim razie zapraszam do kuchni…
JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół.

Filety anchois i kapary posiekaj.

Wyciągnij delikatnie żółtka. Rozgnieć je w miseczce dodaj musztardę, serek, śmietanę, po szczypcie soli i pieprzu, wymieszaj na gładką masę.

Dodaj posiekane filety anchois i kapary. Napełnij masą białka. Dekoruj pozostałym anchois, kaparami i pieprzem.
JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI

Ugotowane na twardo jajka obierz i włóż do garnka. Wlej koncentrat buraczany, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Jajka wyciągnij z zalewy i osusz. Przekrój delikatnie na pół i wyjmij żółtko.

Pieczarki drobno posiekaj.

Żółtka rozgnieć w miseczce, dodaj grzyby i majonez. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij połówki jajek, udekoruj pozostałymi grzybkami i np. koperkiem lub kiełkami
JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM

Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół i z każdej połówki wyciągnij żółtko. (żółtka odłóż do innego dania.)

Krewetki podsmaża chwilkę na maśle z drobno posiekanym czosnkiem, (około 4 minuty) do czasu aż zmienią kolor na różowy. Dopraw solą do smaku.

Ogórka pokrój w drobną kosteczkę,

W miseczce wymieszaj, chłodne krewetki (kilka zostaw do dekoracji), ogórek, majonez i musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej połówki jajek.
Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób kiełkami, rzeżuchą lub plasterkiem rzodkiewki.