4 żółtka (temp. pokojowej) | |
1 łyzka soku z cytryny | |
100g masła | |
sól | |
pieprz (najlepiej biały) | |
szczypta cukru (opcjonalnie) |
Sos holenderski na szybko
Klasyczny sos holenderski przygotowujemy z żółtek które ubijamy na parze z dodatkiem masła, soku z cytryny, białego wytrawnego wina lub octu winnego oraz soli i pieprzu.
Sos ten jest aksamitny, puszysty, delikatnie maślany, z wyraźną kwaskową nutą. Pasuje rewelacyjnie nie tylko do szparagów czy karczochów, ale również do innych warzyw, jajek, mięs i ryb.
W przepisie na Sos holenderski na szybko pomijamy ubijanie na parze, a ze składników znika wino. Jest to troszkę uboższa, łatwiejsza i przyspieszona wersja dla zabieganych lub początkujących adeptów sztuki kulinarnej 😉 Wykorzystujemy tutaj trzepaczkę z blendera lub zwykły ręczny mikser i sos mamy gotowy w kilka minut.
Obie wersje, ta klasyczna (Przepis tutaj) oraz ta „szybka” są bardzo zbliżone wyglądem i smakiem. Są kremowe i maślane chociaż ta „winna” ma zdecydowanie lepszy i wyraźniejszy charakter. Polecam wypróbować obie i sami zdecydujecie którą wybrać.
Chodźmy do kuchni, czasu jest mało, więc musimy zrobić szybki sos holenderski…
1
Zrobione
|
W garnuszku rozpuść masło. |