1 kalafior Romanesco | |
1/2 szklanki kaszy pęczak | |
4 łyżki oliwy | |
2 łyżki suszonej żurawiny | |
2 łyżki płatków migdałowych | |
sól | |
pieprz | |
Składniki na sos jogurtowo-miętowy (opcjonalnie) : | |
100-150g gęstego jogurtu naturalnego | |
1 łyżka majonezu | |
1 mały drobno posiekany ząbek czosnku | |
kilka posiekanych listków mięty | |
sól | |
pieprz | |
cukier |
Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak
Kalafior Romanesco potrafi urzec samym wyglądem. Jego smak dla wielu osób to połączenie smaku brokułów oraz zwykłego kalafiora.
Można go przyrządzać na wiele sposobów. Romanesco może być znakomitym dodatkiem do sałatki, obiadu lub podany jako samodzielne danie.
Jeżeli nie mieliście do tej pory okazji jeść upieczonego kalafiora, to zdecydowanie polecam ten sposób przyrządzenia. Pieczony kalafior nabiera zupełnie innego smaku i jest znakomity.
Taki właśnie pieczony kalafior z dodatkiem kaszy pęczak, żurawiny oraz płatków migdałowych będzie głównym bohaterem tej smacznej sałatkowej przekąski. Sałatkę można dodatkowo polać ulubionym sosem jogurtowym. Moją propozycją jest sos z dodatkiem kilku listków mięty oraz czosnku. Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz zimną wodą. Do garnka wlej 1 szklankę wody, posól, dodaj łyżkę lub dwie oleju i zagotuj pod przykryciem. Wrzuć kaszę, zamieszaj i gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki i pozostaw jeszcze pod przykryciem ok. 10 min. |
2
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do 200° C. Wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. Piecz 15 minut, następnie wyciągnij blachę i odwróć różyczki na drugą stronę, włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 10 minut. Kalafior powinien być miękki i lekko chrupiący o złoto-brązowym kolorze. Wyciągnij blachę z piekarnika i przełóż różyczki na talerz. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Sos jogurtowo-miętowy (opcjonalnie) :Posiekany czosnek oraz listki mięty połącz z majonezem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem. |