Skorzonera zapiekana w sosie serowym

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
500g skorzonery
ocet lub sok z cytryny
250 ml śmietany 30%
150g startego żółtego sera
cebula
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki (do posypania)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier
olej
papryka ostra w proszku
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Skorzonera zapiekana w sosie serowym to moja kolejna propozycja na pyszne wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. Jak już wam pisałem przy przepisie na „Paluszki parmezanowe” skorzonera nazywana jest „zimowym szparagiem”.

Swoim smakiem bardzo przypomina szparagi i dlatego też przyrządzamy ją podobnie. Korzeń skorzonery można gotować, zapiekać, smażyć na głębokim tłuszczu lub podawać właśnie z sosami, na przykład beszamelowym czy serowym.

Jeżeli macie już kupioną skorzonerę, to pędzimy do kuchni. Smak tego dania przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Kolejny raz, będzie szybko, pysznie i wege 🙂

 

Kroki

1
Zrobione

Skorzonerę obierz z czarnej skórki. Pamiętaj, żeby obierać ją w rękawiczkach, Skorzonera wydziela sok (białe mleczko) który jest lepki i barwi ręce na pomarańczowo-brązowo!

Odetnij końce, wypłucz i włóż korzonki do naczynia z zimną zakwaszoną (octem lub sokiem z cytryny) wodą. Obraną skorzonerę umieszczamy w naczyniu z zakwaszoną wodą gdyż zapobiega to jej ciemnieniu.

2
Zrobione

Nastaw garnek z osoloną wodą. Gdy się zagotuje, wrzuć odcedzoną z kwaśnej wody skorzonerę. Dodaj do wody cukier (ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 litr wody) Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut do momentu aż będzie al dente (czas mierzony od czasu ponownego zagotowania się wody). Odcedź skorzonerę i ostudź.

3
Zrobione

Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i zrumień na patelni na łyżce oleju. Czosnek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, pod koniec smażenia.

Wlej śmietanę. Dodaj 100g żółtego sera. Podgrzewaj wszystko razem ciągle mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

4
Zrobione

Do żaroodpornego naczynia przełóż skorzonerę, polej sosem serowym. Wierzch posyp pozostałym startym serem oraz ostrą papryką w proszku. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki i natychmiast podawaj. Smacznego!

Poprzedni przepis
Skorzonera – Parmezanowe paluszki
Następny przepis
Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym
Poprzedni przepis
Skorzonera – Parmezanowe paluszki
Następny przepis
Panierowane boczniaki z sosem jogurtowym

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here