500g skorzonery | |
ocet lub sok z cytryny | |
250 ml śmietany 30% | |
150g startego żółtego sera | |
cebula | |
2 ząbki czosnku | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) | |
sól | |
pieprz | |
gałka muszkatołowa | |
cukier | |
olej | |
papryka ostra w proszku |
Skorzonera zapiekana w sosie serowym to moja kolejna propozycja na pyszne wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. Jak już wam pisałem przy przepisie na „Paluszki parmezanowe” skorzonera nazywana jest „zimowym szparagiem”.
Swoim smakiem bardzo przypomina szparagi i dlatego też przyrządzamy ją podobnie. Korzeń skorzonery można gotować, zapiekać, smażyć na głębokim tłuszczu lub podawać właśnie z sosami, na przykład beszamelowym czy serowym.
Jeżeli macie już kupioną skorzonerę, to pędzimy do kuchni. Smak tego dania przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Kolejny raz, będzie szybko, pysznie i wege 🙂
1
Zrobione
|
Skorzonerę obierz z czarnej skórki. Pamiętaj, żeby obierać ją w rękawiczkach, Skorzonera wydziela sok (białe mleczko) który jest lepki i barwi ręce na pomarańczowo-brązowo! Odetnij końce, wypłucz i włóż korzonki do naczynia z zimną zakwaszoną (octem lub sokiem z cytryny) wodą. Obraną skorzonerę umieszczamy w naczyniu z zakwaszoną wodą gdyż zapobiega to jej ciemnieniu. |
2
Zrobione
|
Nastaw garnek z osoloną wodą. Gdy się zagotuje, wrzuć odcedzoną z kwaśnej wody skorzonerę. Dodaj do wody cukier (ok. 1 płaskiej łyżeczki na 1 litr wody) Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut do momentu aż będzie al dente (czas mierzony od czasu ponownego zagotowania się wody). Odcedź skorzonerę i ostudź. |
3
Zrobione
|
Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę i zrumień na patelni na łyżce oleju. Czosnek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, pod koniec smażenia. Wlej śmietanę. Dodaj 100g żółtego sera. Podgrzewaj wszystko razem ciągle mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. |
4
Zrobione
|