500g topinamburu | |
1 szklankę kaszy pęczak | |
2 duże garście jarmużu | |
2 i 1/2 łyżki masła klarowanego | |
1 nie za duża czerwona cebula | |
2 ząbki czosnku | |
1 łyżka sosu sojowego | |
biały pieprz | |
estragon | |
cząber | |
sól |
Bardzo smaczne danie z patelni, które szybko przygotujecie na obiad lub kolację.
Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak. Czyli będzie zdrowo , smacznie i wegetariańsko. Tym razem proponuje przepis dla miłośników kasz ,zdrowego jedzenia oraz dla tych którzy szukają inspiracji na potrawy z topinamburem. To taka moja troszkę „autorska” wariacja kulinarna. Ale ,muszę się pochwalić ,że moim dzisiejszym degustatorom bardzo smakowało. Mam więc nadzieję ,że i Wam będzie.
Topinambur. Jest ostatnio o nim coraz głośniej ,szczególnie w świecie ludzi pasjonujących się gotowaniem. Jeszcze nie tak dawno warzywo to ciężko było zdobyć w większości warzywniaków ,a dzisiaj przeżywa swój renesans i można go kupić już np w Biedronce 🙂 Tych którzy nie mieli jeszcze z nim do czynienia zachęcam do degustacji i eksperymentów w kuchni.
Topinambur to mała, chrupiąca bulwa. Smaczna i do tego zdrowa. Pomaga utrzymać właściwą mikroflorę jelit, wzmacnia układ odpornościowy. Jest źródłem inuliny, potasu, żelaza i tiaminy – witaminy B1. Idealna jest również dla osób z cukrzycą. Więcej o nim napisałem w Kulinarnym ABC – poczytajcie (Topinambur). Tym czasem chodźmy do kuchni… Zapraszam
1
Zrobione
|
Opłukaną kaszę podpraż chwilę w suchym garnku. Dodaj odrobinę masła klarowanego a gdy się rozpuści zalej 2 szklankami ciepłej wody. Troszkę posól ,zamieszaj i przykryj garnek. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj na mały ogniu ,aż kasza całkowicie wchłonie wodę (około 20-25min.) Gdy kasza się gotuje można przygotować warzywa. :) |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Topinambur obierz bardzo cieniutko. Najwięcej cennych witamin znajduje się pod jego skórką ,która jest jadalna i często nie wymaga w przepisach obierania. Skórka pozostaje zawsze troszkę twardsza i "chrupiąca". Ja w tym przepisie skrobałem topinambur ,łyżeczką jak imbir ;) ,ale obierać można normalną obieraczką. Wlej do wody 2 łyżki soku z cytryny lub octu i wrzucaj do niej obrany topinambur. W przeciwnym razie ściemnieje. |
4
Zrobione
|
Cebulę pokrój w kostkę ,czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Topinambur pokrój w plasterki (ok 0,3-0,4cm) |
5
Zrobione
|