800-900g świeżego boczku, | |
3 łyżki oleju lub oliwy | |
2 łyżki ketchupu | |
1 łyżka miodu | |
1 łyżeczka suszonego majeranku | |
1 łyżeczka pieprzu | |
płaska łyżeczka soli | |
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego | |
1 łyżeczka słodkiej papryki | |
1/2 łyżeczki ostrej papryki | |
1 łyżeczka musztardy | |
500g ziemniaki |
Prosty ,wspaniały i sprawdzony przepis ,który zadowoli wszystkich amatorów pysznego pieczystego.
Pieczony boczek z piekarnika
Propozycja dla wielbicieli mięsa oraz dla tych wszystkich którzy tylko od czasu do czasu lubią zjeść coś „porządnego”. Zwłaszcza w takim wydaniu. Wiem dobrze ,że pieczony boczek nie znajdzie się w menu osób liczących każdą kalorię ,ale na stole smakoszy – jak najbardziej! Odpowiednio przyprawiony jest smaczny i aromatyczny.
W przepisie, w składnikach dodałem ziemniaki (500g). Można je ugotować w mundurkach lub normalnie i około 15 min przed końcem wrzucić pokrojone do piekarnika i dopiec wraz z boczkiem. To dla tych z was ,którzy chcą zjeść danie obiadowe. Pozostałą część boczku można wykorzystać na kanapki i tym sposobem mamy dwa w jednym. Jeżeli natomiast nie macie ochoty na danie główne i boczek będzie pieczony wyłącznie do spożywania na zimno ,ziemniaki można spokojnie pominąć.
Boczek dobrze jest, po przyprawieniu pozostawić go na 2-3 godziny w lodówce.
W takim razie zapraszam do kuchni ,zapalajmy piekarniki
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Ziemniaki :Ziemniaki wyszoruj ,zalej gorącą wodą ,delikatnie posól i gotuj "w mundurkach" do miękkości (około 25 min.) Wystudź i pokrój w w ćwiartki ze skórką. Dopraw solą , pieprzem ,papryką czerwoną w proszku. Można posypać je również "Przyprawą do ziemniaków". Ziemniaki należy dodać do piekarnika na około 15 min przed końcem pieczenia boczku. Podpiec je ,aż się zarumienią. |
4
Zrobione
|
Boczek przełóż do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego wcześniej tłuszczem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 ºC i podpiecz około 20 min. Następnie podlej ciepłą wodą i zmniejsz temperaturę do 180 ºC. Piecz boczek jeszcze ok. 1 godzinę. Podlewaj go delikatnie jeżeli woda wyparuje. Jeżeli wierzch się przypiecze , przykryj boczek folią aluminiową. Smacznego. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Bardzo lubię twoje przepisy. Czekam na wołowinę … steak itp.
Jak dla mnie pychota… ?
Super, że smakował 🙂
Pyszne. Polecam
Jak dla mnie przepis idealny! jestem pod wrażeniem, zrobiłam i każdy był zadowolony. Próbowałam go na mięsie od dobrowolskich.
Czy w czasie pieczenia trzeba go obracać?
Nie, nie trzeba go obracać 🙂
boczek wyszedł super, wyśmienity smak, pyszny, niebo w gębie, mięki, soczysty, przyprawy strzał w dziesiatkę…. łatwie i szybkie przyrządzanie. Smacznego
Ten boczek wyszedl PRZEPYSZNY! Pierwszy raz robiłam pieczeń z prawdziwego zdarzenia, bo marny ze mnie kucharz, a ten boczuś wyszedł niebiański ❤ dziękuję 😍
A boczek do naczynia żaroodpornego skórą do góry czy do dołu ?
Skórą do góry.
Termoobieg czy góra dół?
witam …boczuś w piekarniku…mam pytanie…czy przykrywać pokrywą żaroodporną…pozdr
Można na początku przykryć, a później odkryć żeby się ładnie przyrumienił. Ja osobiście piekłem bez przykrycia. Natomiast gdy wierzch się przypiekł, to tak jak jest napisane w opisie – przykryłem boczek folią aluminiową.
Dokładnie tak… Już poprawiłem w opisie. Dzięki za „wyłapanie” 😉
Właśnie zaczynam robić…. Za dwie godziny obadamy temat😁😋😁😋