Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią
Dynia Hokkaido, brokuł, ser sałatkowy

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 600 g dyni Hokkaido
1 średni brokuł
200 g sera sałatkowego pokrojonego w kostkę
sól
pieprz
chili (opcjonalnie)
ziarna sezamu lub dyni do posypania
olej
SOS :
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka miodu

Prosta, pyszna i bardzo zdrowa

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią

Dynię można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Dzisiaj propozycja zdrowej i bardzo smacznej sałatki. Jest sycąca i idealnie sprawdzi się w dni w które nie macie czasu na długie godziny w kuchni. Sałatkę robi się błyskawicznie. Właściwie najwięcej czasu zajmuje upieczenie dyni.

Sałatkę można podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. To szybki sposób na lunch, który możecie zabrać do pracy lub domowa obiadokolacja. Będzie się również idealnie nadawała  jako dodatek do drugiego dania zastępując np. ziemniaki.

Pyszna, zdrowa i tylko z trzech składników, które do siebie idealnie pasują i są bardzo ciekawe w smaku.

Dynia Hokkaido ma cienką i jadalną skórkę i nie trzeba jej przed przyrządzeniem obierać! Będzie bardziej aromatyczna gdy upieczecie ją z dodatkiem ulubionych ziół.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Dynia

Dynie oczyść z gniazd nasiennych i pokrój razem za skórą na półksiężyce średniej grubości.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wymieszaj z solą, pieprzem i chili.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
Po upieczeniu wyjmij i zostaw do ostudzenia.

2
Zrobione

Brokuł

Brokuła umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki.
W garnku zagotuj wodę, lekko posól i dodaj szczyptę cukru.

Wsadź brokuła do wody i gotuj około 5-7 minut.
Brokuły mają być miękki ale wciąż lekko chrupiące. Odcedzić i krotko przepłucz zimną wodą.

3
Zrobione

Na talerzu ułóż dynię oraz brokuły. Posyp serem.

W garnuszku połącz składniki sosu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzyj wszystko na emulsje. Polej sałatkę.
Na końcu posyp ziarnami sezamu i pestkami dyni.

Sałatkę podawaj na zimno lub na ciepło.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem
Następny przepis
Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami
Poprzedni przepis
Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem
Następny przepis
Zupa z łososiem, kiszonymi ogórkami i pomidorami

Dodaj swój komentarz