• Home
  • Grzyby
  • Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie

Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

250 g makaronu (typu wstążku)
250 g pomidorów koktajlowych
300 g rydzy
220 g krewetek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
100 ml białego wina
200 ml śmietany 30%
3 łyżki masła
olej
szczypta cukru
szczypta vegety
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
sól
parmezan w płatkach (lub tarty) - do posypania

Tym pysznym daniem rozpieścicie wasze podniebienia

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaronowe wstążki z rydzami i krewetkami w maślano-pomidorowym sosie

Uwielbiam makarony. A wy?

Można je jadać codziennie i nigdy się nie nudzą. Są idealne gdy chcemy błyskawicznie przyrządzić obiad ale również gdy zamierzamy poczęstować gości wytworną kolacją.

Dzisiejszy przepis jest jakby połączeniem szybkości z wytwornością. Danie wyszło przepyszne i można je przyrządzić dosłownie w kilkanaście minut. Jak by to powiedział mój znajomy kucharz – „Petarda!”

Mamy tutaj idealne połączenie smaków. Rydze podpieczone na maśle, duszone z pomidorkami koktajlowymi w białym winie, a na końcu podkręcone kremową śmietanką oraz krewetkami. Mmmm… Pycha!

Dało to taki fantastyczny efekt, że moje kubki smakowe oszalały 😉

Szkoda tylko, ze sezon na rydze tak szybko się kończy, ale zawsze możemy je przecież zamrozić i rozkoszować nasze podniebienia jeszcze długo po grzybowym sezonie.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Zagotuj wodę na makaron. Posól, wrzuć makaron i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

2
Zrobione

Krewetki rozmroź (np. w zimnej wodzie) a następnie usuń ogonki. Oczyszczone osusz na papierowym ręczniku i posyp delikatnie szczyptą vegety.

3
Zrobione

Rydze oczyść dokładnie szczoteczką i miękką szmatką. Nie myj ich. Odetnij nóżki. Kapelusze pokrój na kawałki o podobnej wielkości, mniejsze pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj grzyby i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty co chwilę mieszając.

4
Zrobione

Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół. Na patelnię z rydzami dodaj drobno pokrojony czosnek i po minucie wrzuć pomidory. Duś wszystko przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż pomidorki lekko zmiękną a ich sok delikatnie odparuje.

5
Zrobione

Wlej wino. Gotuj sos na małym ogniu przez około 4 minuty, aż wino się nieco zredukuje.

6
Zrobione

Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlej śmietankę 30%, delikatnie wymieszaj i odstaw patelnie z ognia.

7
Zrobione

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła, wrzuć krewetki. Podsmaż je krótko z obu stron - ok. 3 - 4 minuty.

8
Zrobione

Krewetki połącz z sosem, wsyp natkę zielonej pietruszki. Sos zagotuj.

9
Zrobione

Na patelnię dodaj makaron i delikatnie wymieszaj. Natychmiast podawaj, posypane odrobiną startego parmezanu (najlepiej w płatkach) oraz pozostałą natką zielonej pietruszki.
Smacznego!

Inny sposób podania :
Gorący makaron wyłóż do talerze, polej gotowym sosem, delikatnie wymieszaj, posyp płatkami parmezanu oraz natką zielonej pietruszki.

Poprzedni przepis
Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)
Następny przepis
Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików
Poprzedni przepis
Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)
Następny przepis
Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików

Ukryj komentarze

Jasne 🙂 Gotowanie w górach zobowiązuje. Będzie specjalny dział poświęcony naszej podhalańskiej kuchni oraz kulinarnym „wariacją” na jej temat 🙂 Już od dawna jest to w planach, tylko żeby ta doba trwała z 96 godzin 🙂

Dodaj swój komentarz