Frytki z topinamburu z piekarnika

5 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g topinamburu
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki można zastąpić zwykłą czerwoną
sól
pieprz
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
płaska łyżeczka tymianku (opcjonalnie) suszony lub świeży
płaska łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie) suszony lub świeży

To pyszna i oryginalna przekąska, którą można podać z powodzeniem jako uzupełnienie obiadu

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Frytki z topinamburu z piekarnika

Topinambur wciąż odkrywany jest na nowo, a jego popularność rośnie i dzisiaj bez problemu możemy go już kupić w Lidlu czy Biedronce.

Ci którzy mieli okazje go próbować doceniają zapewne jego smak, ale także właściwości zdrowotne. Jest idealny dla osób chorych na cukrzycę, przyczynia się do regulacji pracy jelit, wzmacnia naszą odporność i poprawia przemianę materii.  Po więcej informacji zapraszam do Kulinarnego ABC 🙂

Frytki  to chyba najsmaczniejszy sposób przyrządzenia topinamburu i idealny dla tych którzy jeszcze nie mieli do czynienia z tym warzywem. Pieczenie jak wiecie podkreśla i podkręca smak, a co za tym idzie topinambur w tym wydaniu jest jeszcze bardziej aromatyczny i smaczny.

Dodatkowo największym plusem dla wszystkich będzie to, że przepis jest banalnie prosty. Tak naprawdę wystarczy dodać sól, pieprz, olej i możemy cieszyć się pysznym daniem.

Obieranie skórki nie jest tu konieczne. Jest jadalna. Pozostaje zawsze troszkę twardsza i „chrupiąca” jak w ziemniakach. Można ją ewentualnie z grubsza trochę zeskrobać. Ja tego nie robiłem. Zdarza się, że niektórzy ją obierają, ale według mnie frytki tracą wtedy swój urok. To jednak zależy już od was, jaką opcje wybierzecie.

Na koniec jeszcze jedna informacja – Topinambur po upieczeniu jest lekko słodkawy, więc może nie smakować osobą które nie lubią akurat takich smaków w daniu.

Zapraszam do kuchni… Działamy 🙂

Kroki

1
Zrobione

Topinambur umyj i oczyść. Osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na podłużne ćwiartki (łódeczki) podobnej wielkości.

Pamiętaj - jeżeli nie będziesz od razu piec frytek to topinambur trzeba zanurzyć w wodzie z cytryną lub octem. W przeciwnym razie ściemnieje.

2
Zrobione

Pokrojone warzywo włóż do miski. Dodaj olej, paprykę, czosnek, sól (około 1/2 łyżeczki), szczyptę pieprzu.

Możesz dodać zioła lub inne ulubione przyprawy. Tak naprawdę doprawić frytki możemy według swoich indywidualnych upodobań smakowych.

Wymieszaj wszystko dokładnie, tak żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami i olejem.

3
Zrobione

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, i ułóż na niej topinambur. Piecz około 20-25 minut do zrumienienia frytek. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Można je jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!

Poprzedni przepis
Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym
Następny przepis
Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką
Poprzedni przepis
Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym
Następny przepis
Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką

Dodaj swój komentarz