• Home
  • Makaron
  • Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem

Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem
Idealne na lekki obiad, kolację lub jako pyszna przystawka

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

4 arkusze lasagne
4 plasterki szynki parmeńskiej
16-20 zielonych szparagów
40 g startego parmezanu (ok. 1/3 szklanki)
olej do posmarowania naczynia
sól i pieprz
szczypta cukru
Sos beszamelowy :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka (gorącego)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz (najlepiej biały)
szczypta gałki muszkatołowej
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem

Idealne połączenie – zielone szparagi, makaron, szynka parmeńska a wszystko zapieczone pod kremowym beszamelem. Prosto i pysznie!

Do przygotowania dania zamiast rurek cannelloni użyte zostały płaty lasagni.  Owijamy nimi razem z szynką szparagi tworząc ruloniki identyczne jak cannelloni.

Przygotowanie dania jest szybkie i proste, a swoich gości zachwycicie jego idealnym smakiem.

 

Delikatne makaronowe rurki z szynką w kremowym i jedwabistym sosie beszamelowym oraz z chrupiącą skórką parmezanu… To chyba  jeden z lepszych sposobów na efektowne podanie szparagów

Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Włóż arkusze lasagne, każdy oddzielnie, uważając by się nie skleiły. Gotuj 6 minut,
Następnie odcedź i układaj pojedynczo na ręczniku kuchennym.

2
Zrobione

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 6 minut.
Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz, osusz.

3
Zrobione

Na każdym płacie lasagne połóż plasterek szynki, na wierzchu połóż 4-5 szparagów i zawiń w roladkę.
Gotowe roladki układaj do naczynia do zapiekania.

4
Zrobione

SOS :

W garnku na średnim ogniu roztop masko. Wymieszaj z mąkę i smaż cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) Nie dopuść żeby sos stał się brązowy.
Stopniowo wlewaj do niego gorące mleko cały czas mieszając.
Doprowadź do wrzenia i gotuj do chwili aż uzyska pożądaną gęstość. ( około 2 minut)
Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5
Zrobione

Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Roladki ze szparagami polej sosem. Makaron powinien być cały zakryty,
Górę posyp startym parmezanem.

6
Zrobione

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu można posypać jeszcze dodatkową porcją sera.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Poprzedni przepis
Makaron ze szparagami i kurczakiem

Dodaj swój komentarz