2-3 pęczki rzodkiewek | |
2 łyżki masła | |
sól | |
pieprz | |
sok z cytryny | |
cukier | |
odrobina posiekanego szczypioru (do posypania) | |
ząbek posiekanego lub szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie) |
Rzodkiewki na ciepło
Rzodkiewki jadamy zazwyczaj na surowo, pochrupując je w całości lub jako dodatek do kanapek, sałatek, twarożków czy chłodników. Tymczasem po obróbce termicznej są równie pyszne i zapewne zaskoczą was swoim ciekawym smakiem.
Mimo, że podczas podgrzewania tracą nieco swój kolor to stają się jakby delikatniejsze i mniej ostre.
Rzodkiewki na ciepło są zupełnie inne, ale w dalszym ciągu smakują jak rzodkiewki, chociaż niektórzy twierdzą, że ich smak przypomina troszkę smak młodej kalarepy lub szparagów 😉
Spróbujcie koniecznie. W wersji na ciepło są idealnym dodatkiem obiadowym.
Do rzodkiewek możecie pod koniec smażenia dodać np. bułkę tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła i od razu podawać.
Można również skok z cytryny zastąpić octem jabłkowym a zamiast cukru doprawić rzodkiewki miodem i dodać jeszcze na koniec łyżkę śmietany.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Pod koniec duszenia dodaj odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wrzuć posiekany szczypiorek. Rzodkiewki można doprawić jeszcze odrobiną czosnku granulowanego, pieprzem ziołowym lub chilli. Smacznego! |