1 kalafior | |
4 łyżki oleju (więcej lub mniej - w zależności od wielkości kalafiora) | |
4-5 ząbków czosnku | |
1 płaska łyżeczka soli | |
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku | |
1 łyżeczka ostrej papryki (chilli) | |
1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego) | |
natka pietruszki do posypania | |
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie) | |
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (opcjonalnie) |
Pyszny, chrupiący i bardzo aromatyczny! Proste ale zaskakujące swym smakiem danie. Jest to świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako idealna przekąska.
Pieczony kalafior
Tak to jest, że te proste rozwiązania okazują są często tymi najlepszymi, a w przypadku kuchennych szaleństw – najsmaczniejszymi. Wystarczy jeden główny bohater, klika ulubionych przypraw i w pół godziny mamy gotową potrawę o niepowtarzalnym smaku!
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na funkcji góra-dół około 20-30 minut, (w zależności od rodzaju kalafiora). Powinien być miękki i lekko chrupiący. W połowie pieczenia przemieszaj. Smacznego! |