Pieczony kalafior

4 2

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 kalafior
4 łyżki oleju (więcej lub mniej - w zależności od wielkości kalafiora)
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki (chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
natka pietruszki do posypania
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (opcjonalnie)

Pyszny, chrupiący i bardzo aromatyczny! Proste ale zaskakujące swym smakiem danie. Jest to świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako idealna przekąska.

  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczony kalafior

Tak to jest, że te proste rozwiązania okazują są często tymi najlepszymi, a w przypadku kuchennych szaleństw – najsmaczniejszymi. Wystarczy jeden główny bohater, klika ulubionych przypraw i w pół godziny mamy gotową potrawę o niepowtarzalnym smaku!

greekfood-tamystika / Pixabay
Kalafior w wersji z piekarnika jest pyszny! Znakomity pomysł na danie obiadowe, dietetyczną kolację lub po prostu jako przystawka do dania głównego. Jest chrupiący, doprawiony ulubionymi przyprawami, o wyrazistym smaku. Przyprawy i zioła możemy oczywiście komponować według swoich indywidualnych upodobań smakowych.

Kalafior dzięki pieczeniu zachowuje więcej składników odżywczych i smakowych. Można go podać z ulubionym sosem na bazie jogurtu lub np. z pokruszoną fetą.

Piec możemy wszystkie jego odmiany. A Romanesco (ten zielony) jest wręcz „boski” 😉 w tej postaci. Jedynie czas pieczenia jest różny i zależy od wielkości , odmiany i wieku kalafiora. Romanesco piekłem np. 20 minut, a młody biały (bardzo zbity) potrzebował już pełnych 30 minut.
Ruszajmy do kuchni.. Zapraszam 🙂

Kroki

1
Zrobione

Kalafiora umyj i podzielić na nieduże różyczki podobnej wielkości.

2
Zrobione

Do miseczki dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Polej kalafior i dokładnie obtocz go w marynacie z przyprawami.

4
Zrobione

Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć ząbki między warzywami.

5
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na funkcji góra-dół około 20-30 minut, (w zależności od rodzaju kalafiora). Powinien być miękki i lekko chrupiący. W połowie pieczenia przemieszaj. Smacznego!

Poprzedni przepis
Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką
Następny przepis
Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka
Poprzedni przepis
Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką
Następny przepis
Szparagi z jarmużowym pesto i filetem z kurczaka

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here