Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

MOSKOLE :
1000 g ugotowanych (zimnych) ziemniaków
350 g mąki przennej
1 jajko
szczypta soli
SOS Z KREWETKAMI :
450 g (2 opakowania) mniejszych krewetek np. Indyjskie Kidi lub koktajlowe
2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
330 ml śmietanki 30%
1 papryczka chili
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml białego wina
pieprz i sól (do smaku)
sok z limonki lub cytryny (do smaku)
MASŁO CZOSNKOWE (opcjonalnie) :
100 g masła
1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta czosnku niedźwiedziego lub ulubionych suszonych ziół (opcjonalnie)

Pyszne placki prosto z gór...

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym

 

Moskole to placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka i soli, w niektórych przepisach również z dodatkiem maślanki czy kwaśnego mleka. Nazywane są też podhalańskim czy góralskim chlebem.

Istnieje wiele przepisów na moskole które nieznacznie się różnią – bywają czysto ziemniaczane lub mączne jak np. moskol spiski (dodajemy do niego sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą), są również moskole do przyrządzenia których używa się drożdży – jest to tzw. moskol zakopiański. 

Tradycyjnie moskole były pieczone w prymitywnym palenisku, a górale przygotowywali je na niebyt rozgrzanej blasze pieca opalanego drzewem. Moskole jadało się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Były także tradycyjną potrawą podczas Wigilii.

Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie.  Polecam dużo wcześniej ugotować sobie ziemniaki (nawet dzień wcześniej), żeby były dobrze wystudzone. Ważne, żeby nie przeciskać i nie wyrabiać ciepłych ziemniaków, gdyż wchłoną za dużo mąki i placki wyjdą twarde.

Zagniecione ciasto formuje się w owalne placki wielkości dłoni o średnicy około 6 – 10 cm i grubości ok. 1 do 3 cm.

Moskole smażymy na wolnym ogniu na uprzednio dobrze rozgrzanej suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Można je też upiec w piekarniku, pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut, do momentu zarumienienia. W wielu podhalańskich domach nadal używa się do pieczenia moskoli rozgrzanych blach pieca kuchennego.

Musicie wypróbować oba sposoby ponieważ jedni wolą te z patelni, drudzy z piekarnika. Ja osobiście wolę chyba bardziej te zbliżone do „oryginału” czyli z patelni 😉

Moskole podajemy tradycyjnie z masłem czosnkowym, bryndzą, sporadycznie ze skwarkami. Ja proponuje wam dzisiaj wersję trochę fusion, która okazała się smakowym strzałem w przysłowiową dziesiątkę.

Moskole polane pysznym sosem czosnkowo-śmietanowym z krewetkami, papryczką chili i dodatkiem białego wina. Wszystkie te składniki  dały razem wyśmienite połączenie smakowe. Myślę, że będziecie zachwyceni.

Jeżeli nie lubicie krewetek to możecie je pominąć, a przepis na moskole wykorzystać do przyrządzenia tradycyjnej wersji placków z samym masełkiem czosnkowym.

Zapraszam do kuchni…

 

 

 

 

 

Kroki

1
Zrobione

MOSKOLE :

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź - muszą być całkowicie zimne.
Następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy jajko, mąkę, dopraw solą.

Na stolnicy lub w szerokiej misce zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, ale trudno odchodzące od ręki.

2
Zrobione

Umączonymi rękami formuj z ciasta owalne placki o wysokość około 1 cm.
Placki delikatnie oprósz mąką i układaj na średnio rozgrzanej patelni (suchej, bez tłuszczu!).

Moskole praż powoli, od czasu do czasu odwracając, do momentu zarumienienia.

Patelnię dobrze jest na początku rozgrzać, a przed włożeniem placków zmniejszyć ogień na średni żeby placki się za szybko nie przypiekły i nie pozostały surowe w środku.

TIP :
Moskole można również upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut, do momentu zarumienienia. (blachy nie smarujemy)

3
Zrobione

Moskole podawaj gorące polewając każdy przygotowanym sosem czosnkowo-śmietanowym z krewetkami.
Smacznego!

W klasycznej wersji moskole podajemy z masłem czosnkowym lub czosnkowo-ziołowym. Wyśmienicie smakują również w towarzystwie oscypka z grilla lub posmarowane bryndzą. Można również utrzeć bryndzę razem z masłem czosnkowym i podawać na gorące placki.

4
Zrobione

SOS Z KREWETKAMI :

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i przesmaż chwilę czosnek, natkę pietruszki oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.
Dolej słodką śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Sos chwilę gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

5
Zrobione

Na patelnię wlej wino i gotuj jeszcze jakiś czas do chwili, aż sos nieco zgęstnieje.
Dodaj obrane krewetki i duś wszystko razem ok. 3 minut. Zdejmij z ognia.
Dopraw do smaku odrobiną soku z limonki. (opcjonalnie)
Sosem polewaj upieczone moskole.

6
Zrobione

MASŁO CZOSNKOWE :

Do masła w temperaturze pokojowej, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli oraz pieprzu. Do masełka możesz dodać również natkę pietruszki lub koperek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich lub innych ulubionych.
Utrzyj całość razem.

Ciepłe masło dobrze jest włożyć do miseczki wyłożonych folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Gdy stwardnieje łatwiej go wtedy wyjąć.
Masło można również włożyć do foli spożywczej i zrobić z niego ruloniki.
Tak przygotowane będzie się bardzo ładnie prezentowało na stole po pokrojeniu na plasterki.

Poprzedni przepis
Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką
Następny przepis
Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem
Poprzedni przepis
Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką
Następny przepis
Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz