1 zielony kalafior Romanesco | |
1 cebula | |
3 ząbki czosnku | |
100g startego żółtego sera | |
2-3 łyżki oleju | |
2 łyżki masła | |
200 ml jogurtu naturalnego | |
150 ml mleka | |
sól | |
pieprz (najlepiej biały) | |
ostra papryka w proszku | |
kilka gałązek natki pietruszki | |
szczypta cukru |
Kalafior Romanesco w zielonym spaghetti , to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.
Kalafior romanesco (z ang. romanesco broccoli, romanesque cauliflower), pochodzi z Włoch. Uprawiany był w okolicach Rzymu skąd pochodzi jego nazwa. W Polsce można go coraz częściej spotkać w warzywniakach, chociaż jeszcze nie tak dawno był niemal nieznany. Kalafiory te są również bardzo popularne w Niemczech. Są pyszne i dzięki temu możemy stworzyć z nich potrawy o niepowtarzalnych smakach. To coś jakby połączenie brokułów ze zwykłym kalafiorem.
Ważnym jest, aby kalafiora nie przegotować, ponieważ straci swój wyjątkowy smak – powinien być chrupki i kruszyć się. Kalafior należy blanszować we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, następnie odcedzić i przepłukać szybko zimną wodą, aby zatrzymać proces termicznej obróbki. Można go też smażyć, ale pamiętaj żeby robić to również nie za długo. Podczas blanszowania nie nakrywaj garnka przykrywką, gdyż kalafior romanesco straci swój piękny jaskrawy kolor.
Zapraszam do kuchni.. W niecałe pół godziny wyczarujemy pyszne danie.
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Wlej na patelnię jogurt oraz mleko. Dodaj ser. Przypraw do smaku pieprzem, solą , papryką ostrą oraz szczyptą cukru. Gdyby sos był za gęsty dolej troszkę mleka lub wody z gotowania makaronu. Gotuj wszystko na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj ugotowany makaron. Podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aż makaron pokryje się sosem. Przełóż makaron na talerze i od razu podawaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie można danie doprawić jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Wspaniałe danie do bistro. Czekamy na miejsce gdzie będzie można zjeść te specjały.