





400-500g boczniaków | |
2 marchwki | |
1 korzeń pietruszki | |
kawałek korzenia selera | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1 łyżka mąki przennej | |
masło | |
1 łyżeczka suszonego majeranku | |
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego | |
ostra papryka | |
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku | |
szczypta suszonego imbiru | |
szczypta tymianku | |
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej | |
1 liść laurowy | |
2 ziela angielskie | |
pieprz biały | |
sól |
Flaczki z boczniaków to zupa w której z pewnością się rozsmakujecie. Jest znakomita ,bardzo aromatyczna, pachnąca przyprawami. Idealna na pożywny i rozgrzewający posiłek!
Flaczki z boczniaków ,czyli mówiąc „prościej” pyszna zupa boczniakowa. Ale te „flaczki” w nazwie nie są tak zupełnie przypadkowe. Po pierwsze boczniaki pokrojone w paseczki za sprawą swojej konsystencji oraz blaszek bardzo je przypominają, a po drugie sam smak zupy jest bardzo podobny do klasycznych flaczków. Do tego stopnia , że zdarzyło mi się kiedyś poczęstować znajomego właśnie „flaczkami z boczniaków”. Gdy tylko spróbował powiedział : ” Rewelacyjne falki”. Najlepsze w tej historii jest to, że gdy dowiedział się, że je właśnie danie w 100% wegetariańskie i nie ma szans doszukać się w nich choćby kawałeczka czegoś mięsnego stwierdził, że to niemożliwe. Zawsze gdy gotuję tę zupę i przypomni mi się ta historia to śmieje się sam do siebie 🙂
Boczniaki nie są może tak popularne jak pieczarki ,ale obecnie można je bez problemu dostać przez cały rok np. w każdym większym supermarkecie. A wiecie, że można je hodować samodzielnie w domu ? Są bardzo smaczne i dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz soli mineralnych.
No to co… Czy składniki kupione? Gotujemy Flaczki z boczniaków? Ruszajmy więc kulinarnym szlakiem do kuchni 🙂 Zapraszam
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
Obierz i umyj marchew, pietruszkę oraz seler. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. |
3
Zrobione
|
Przełożyć do garnka, zalej bulionem, dodaj boczniaki oraz przypraw dodając : gałkę muszkatołową, imbir ,ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, paprykę w proszku oraz (opcjonalnie) ostrą paprykę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Można również użyć sosu sojowego. Ja dla przełamania smaków, dodałem sobie jeszcze dwie łyżeczki soku z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze na małym ogniu ok.10min. Smacznego. |