• Home
  • Makaron
  • Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym

Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
10-12 rurek makaronu canelloni
1 nieduży brokuł
2 opakowania (125-135g) serka śmietankowego typu Philadelfia
1 puszka krojonych pomidorów
300 ml mleka
1 cebula
3 ząbki czosnku
masło do wysmarowania naczynia
2 łyżki oleju
100 g startego żółtego sera
przyprawa kuchni włoskiej lub zioła prowansalskie
sól
pieprz
cukier
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym w sosie pomidorowym

To cudowne i aromatyczne danie makaronowe zapiekane w piekarniku. Ma bardzo charakterystyczny smak i wspaniałe kremowe wnętrze. Jest przepyszne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest proste. Nadziewamy rurki, układamy w naczyniu, zalewamy sosem pomidorowym, wsadzamy do piekarnika a reszta robi się sama  😉

Cannelloni z brokułami i serkiem śmietankowym to wspaniała alternatywa dla klasycznego mięsnego cannelloni, a przy okazji świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację.

Chodźmy do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, posól oraz dopraw odrobiną cukru.
Wrzuć różyczki brokuła na wrzątek i gotuj ok 5-7 min. Mają być miękki i lekko chrupiące. Ugotowane brokuły wyjmij odcedź i zostaw na sitku do odsączenia.

2
Zrobione

Posiekaj brokuły nożem na małe kawałki, wsyp do miski i wymieszaj delikatnie z serkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3
Zrobione

Powstałym nadzieniem, napełnij za pomocą małej łyżeczki surowe rurki makaronu. Układaj je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem.

4
Zrobione

Na patelnię wlej olej. Zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj czosnek oraz pomidory z puszki, Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą kuchni włoskiej lub ziołami prowansalskimi (2-3 łyżeczki). Smaż jeszcze kilka minut. Wlej mleko, wymieszaj i odstaw z kuchenki.

Gotowym sosem polej rurki. (! Ważne, żeby każda rurka makaronowa była dobrze przykryta sosem, gdyż w przeciwnym razie makaron może nie zmięknąć)

5
Zrobione

Wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 35 minut. Smacznego!

Poprzedni przepis
Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak
Następny przepis
Frytki z topinamburu z piekarnika
Poprzedni przepis
Sałatka z pieczonym kalafiorem Romanesco i kaszą pęczak
Następny przepis
Frytki z topinamburu z piekarnika

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here