Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500-600g obranej dynii (np. muscat, piżmowa, hokkaido)
400 g fileta z piersi kurczaka
1 średnia cukinia
9 płatów lasagne (na 3 warstwy)
1 cebula
2 łyżki masła
6 łyżek tartego parmezanu
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki ulubionego ketchupu
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka

Doskonałe dyniowe lasagne o zaskakującym smaku.

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Dyniowe lasagne z cukinią i kurczakiem

Zapraszam was do przygotowania pysznej, lekkiej i aromatycznej lasagne z dyniowym farszem z dodatkiem cukinii oraz fileta z kurczaka. To idealne danie obiadowe nadające się również na smaczną, szybką i ciepłą kolacje.

Lasagnia ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Potrzebne są właściwie tylko trzy główne składniki tego pysznego nadzienia, kilka przypraw oraz patelnia. 😉

Na koniec chwila w piekarniku i gotowe.

Myślę, że efekt finałowy zaskoczy was bardzo pozytywnie. Dynia z cukinią oraz kurczak tworzą znakomite połączenie smakowe. Wasi goście będą zapewne prosili o dokładki. 😉

Ruszajmy więc do kuchni i zapalajmy piekarniki…

 

Kroki

1
Zrobione

Cebulę obierz i posiekaj, kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż.

2
Zrobione

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj na patelnię i duś wszystko razem chwilę od czasu do czasu mieszając.

3
Zrobione

Dynię (wcześniej obraną) pokrój w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię i duś do miękkości na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw całość solą, pieprzem i papryką w proszku.

4
Zrobione

Gotową dynię wymieszaj z 2 łyżkami śmietany i ketchupu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

5
Zrobione

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.
Płaty lasagne po kolei "namaczaj" przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie i układaj na dno naczynia (3 szt)
Na górę rozłóż połowę farszu dyniowego.

6
Zrobione

Farsz posyp 2 łyżkami parmezanu i układaj ponownie: płaty, farsz, parmezan, płaty.

7
Zrobione

Na ostatniej warstwie płatów rozsmaruj 2 łyżki śmietany, posyp pozostałym parmezanem a następnie delikatnie rozprowadź 2 łyżki ketchupu.

8
Zrobione

Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz ok. 20 minut.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym
Następny przepis
Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią
Poprzedni przepis
Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym
Następny przepis
Sałatka z brokułami, serem i pieczoną dynią

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here