Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 średni brokuł
250 g winogron (ciemnych lub jasnych)
150 g pokrojoneg w kostkę boczku
1/2 czerwonej cebuli
1 łodyga selera naciowego
100 g majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
garśc pokrojonych orzechów włoskich można zastąpić np. płatkami migdałów

Prosta, szybka, elegancka.

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka brokułowa z winogronami i boczkiem

 

Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jej próbować to gorąco polecam.

Sałatka jest pyszna, lekka i prosta w przygotowaniu. Super ciekawe połączenie smaków brokuła z winogronami oraz chrupiącym boczkiem. Efekt końcowy przejdzie wasze smakowe oczekiwania.

Pamiętajcie, że gdy sałatka będzie gotowa dobrze jest cierpliwie poczekać z godzinkę, aż całość pysznie się przegryzie, a wszystkie smaki idealnie połączą.

Składniki są tutaj bardzo dobrze dobrane. Cebula, brokuł oraz boczek idealnie kontrastuje się ze słodyczą winogron i kwasowością majonezu z sokiem z cytryny.

Polecam sałatkę nawet tym bardziej wybrednym smakoszom.

A więc działajmy… Zapraszam do kuchni.

Kroki

1
Zrobione

Brokuła umyj pod bieżącą wodą, podziel na różyczki.
W garnku zagotuj wodę, lekko posól i dodaj szczyptę cukru.

Wsadź brokuła do wody i gotuj około 5-7 minut.
Ważne aby brokuły nie były rozgotowane, tylko al dente!

Odcedzić a następnie przestudź.

2
Zrobione

Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na rozgrzanej patelni. Zrumień go. Następnie zdejmij i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3
Zrobione

Cebule pokrój w piórka, łodygi selera oczyść i pokrój na cienkie plastry. Winogrona umyj, osusz i przekrój na pół.

4
Zrobione

Do miski wrzuć brokuły, dodaj winogrona, kawałki podsmażonego boczku, cebulę oraz pocięty na plasterki seler.

Przygotuj sos. W miseczce połącz sok z cytryny z majonezem i szczyptą pieprzu. Przygotowanym sosem polej sałatkę. i delikatnie wymieszaj.

5
Zrobione

Posiekane orzechy podpraż chwilę na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.

Najlepiej poczekaj około godzinki, aż całość pysznie się przegryzie, a wszystkie smaki sałatki idealnie się połączą.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa krem z dyni i pomidorów
Następny przepis
Brokułowe mini paluszki z piekarnika
Poprzedni przepis
Zupa krem z dyni i pomidorów
Następny przepis
Brokułowe mini paluszki z piekarnika

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here