Rzodkiewki na ciepło

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

2-3 pęczki rzodkiewek
2 łyżki masła
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
odrobina posiekanego szczypioru (do posypania)
ząbek posiekanego lub szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Rzodkiewki na ciepło

Rzodkiewki jadamy zazwyczaj na surowo, pochrupując je w całości lub jako dodatek do kanapek, sałatek, twarożków czy chłodników. Tymczasem po obróbce termicznej są równie pyszne i zapewne zaskoczą was swoim ciekawym smakiem.

Mimo, że podczas podgrzewania tracą nieco swój kolor to stają się jakby delikatniejsze i mniej ostre.

Rzodkiewki na ciepło są zupełnie inne, ale w dalszym ciągu smakują jak rzodkiewki, chociaż niektórzy twierdzą, że ich smak przypomina troszkę smak młodej kalarepy lub szparagów 😉

Spróbujcie koniecznie. W wersji na ciepło są idealnym dodatkiem obiadowym.

Do rzodkiewek możecie pod koniec smażenia dodać np. bułkę tartą. Chwilkę smażyć aby bułka lekko się zrumieniła i od razu podawać.

Można również skok z cytryny zastąpić octem jabłkowym a zamiast cukru doprawić rzodkiewki miodem i dodać jeszcze na koniec łyżkę śmietany.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz, usuń ogonki i łodyżki.
Każdą rzodkiewkę pokrój na kawałki podobnej wielkości - w ósemki, ćwiartki lub na połówki. W zależnie od wielkości.

2
Zrobione

Na patelni rozpuść masło, Dodaj rzodkiewki.
Smaży na średnim ogniu do czasu aż zmiękną i dobrze się zrumienią. Około 8-10 min.

Opcjonalnie :
możesz dodać wcześniej na roztopione masło drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż go dosłownie minutę a następnie dodaj na patelnię rzodkiewki.

3
Zrobione

Pod koniec duszenia dodaj odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wrzuć posiekany szczypiorek.
Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek.

Rzodkiewki można doprawić jeszcze odrobiną czosnku granulowanego, pieprzem ziołowym lub chilli.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczony udziec z indyka
Następny przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami
Poprzedni przepis
Pieczony udziec z indyka
Następny przepis
Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami

Dodaj swój komentarz