• Home
  • Mięso
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 700g polędwicy wieprzowej jedna większa lub dwie mniejsze
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
150 ml białego półwytrawnego wina
150 ml śmietany 30%
18-20g pokruszonego drobno piernika (może być z lukrem)
garść migdałów w płatkach
mąka
posiekana natka pietruszki (opcjoalnie - do posypania)
sól , pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym

Polędwiczki w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem białego wina i piernika to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Aromatyczny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem.

Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe możemy podać z kaszą, kluseczkami lub po prostu z ziemniakami, smakują wyśmienicie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym

Cudownym aromat, niebanalna kompozycja smaków.  Przygotowanie tego dania zajmie Wam niewiele czasu. Inspirację na ten przepis znalazłem w jednej z biedronkowych gazetek 🙂

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Mięso umyj i osusz kuchennym ręcznikiem. Pokrój go w grube plastry.
Każdy plaster rozgnieć delikatnie w rękach (Nie używaj tłuczka!) Posyp pieprzem.

2
Zrobione

Polędwiczki oprósz delikatnie mąką.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Mięso obsmaż z obu stron na złoty kolor.
Podlej winem oraz odrobiną wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 15 min.

4
Zrobione

Zdejmij pokrywkę, wyjmij mięso i odłóż na bok. Oprósz solą.
Na patelnię wlej śmietanę i dodaj pokruszony piernik.
Pomieszaj, chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5
Zrobione

Włóż polędwiczki do sosu.. Przykryj pokrywką i zdejmij z ognia.
Na drugiej patelni podpraż delikatnie płatki migdałowe.
Przed podaniem posyp mięso migdałami oraz (opcjonalnie) natką pietruszki.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem
Poprzedni przepis
Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską zapiekane pod beszamelem

Dodaj swój komentarz