















| ok. 700g polędwicy wieprzowej | |
| 2 łyżki masła | |
| 2 łyżki oleju | |
| 150 ml białego półwytrawnego wina | |
| 150 ml śmietany 30% | |
| 18-20g pokruszonego drobno piernika (może być z lukrem) | |
| garść migdałów w płatkach | |
| mąka | |
| posiekana natka pietruszki (opcjoalnie - do posypania) | |
| sól , pieprz |
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo piernikowym
Polędwiczki w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem białego wina i piernika to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Aromatyczny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem.
Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe możemy podać z kaszą, kluseczkami lub po prostu z ziemniakami, smakują wyśmienicie.

Cudownym aromat, niebanalna kompozycja smaków. Przygotowanie tego dania zajmie Wam niewiele czasu. Inspirację na ten przepis znalazłem w jednej z biedronkowych gazetek 🙂
Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|