


















| ok. 500-600 g filetu z łososia | |
| 150 g (ulubionego) grubszego makaronu | |
| 1 bakłażan (ok. 200 g) | |
| 14 pomidorków koktajlowych | |
| 50 ml białego wytrawnego wina | |
| 3 łyżki masła | |
| oliwa | |
| 1 mała papryczka chili | |
| 1 ząbek czosnku | |
| sól i pieprz | |
| ok. 20 listków świeżej bazylii | |
| szczypta cukru | |
| MARYNATA : | |
| 2 łyżki sosu sojowego | |
| 1 łyżka oliwy | |
| 1 łyżeczka miodu | |
| 1 łyżka soku z limonki lub cytryny | |
| 1 łyżeczka musztardy | |
| płaska łyżeczka papryki w proszku |
Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Szybka i zdrowa propozycja na pyszny i lekki obiad, lunch lub idealną kolacje we dwoje. Posiłek, który pozwoli Wam poczuć zdrową sytość.
Idealnie zamarynowany i rozpływający się w ustach łosoś upieczony w piekarniku, podany z dodatkiem makaronu, świeżych pomidorków i dojrzałego bakłażana – smakuje wybornie!

To smaczne danie przygotujecie dosłownie w pół godziny. Zamiast małych pomidorków koktajlowych możecie użyć większych, pokrojonych w kostkę.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo.. Zapraszam do kuchni.
Do przygotowania tego dania użyłem bakłażana japońskiego zwanego też chińskim. Jest to jedna z wielu odmian bakłażana.
Bakłażany posiadają kolory od białego przez zielone karbowane do bardzo ciemnych, takich które kupujemy zazwyczaj w sklepie.
Odmiana japońska jest delikatniejsza w smaku i mniej gorzka. Bakłażany japońskie są okrągłe, wielkości piłeczki tenisowej lub cienkie i długie, najczęściej w kolorze jasno fioletowym lub jasno fioletowym z białym „marmurkiem”.
Do przepisu użyjcie oczywiście bakłażana, którego po prostu kupicie w sklepie.
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
Zagotuj osoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj do chwili, aż będzie al dente. Odcedź. |
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|
|
|
6
Zrobione
|
|
|
7
Zrobione
|