https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Kulinarne ABC
  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)

Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)

Wpis kwi 2nd, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Kulinarne ABC

Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)

Ziemniaki truflowe czyli  Vitelotte, zwane również – Vitelotte noire, Negresse lub Chińskimi truflami, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków.

fot. Cschleiermacher/Wikimedia

Pochodzą z Chile i Peru, a od wielu lat uprawiane są we Francji. Pierwsza wzmianka o tym gatunku pojawiła się w XIX wieku, gdzie opisywane są właśnie ziemniaki odmiany Vitelotte. Ich nazwa pochodzi od archaicznego francuskiego vit oznaczającego penisa, którego podobno przypominają kształtem

Ziemniaki Vitelotte charakteryzują się podłużnym, wydłużonym kształtem i  są poprzedzielane niewielkimi bruzdami. Skórka jest szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze.

Są smaczne i zdrowe – fioletowy kolor pochodzi od barwników antocyjanowych które są antyutleniaczami i nie tylko wspierają odporność, ale wykazują silne działanie  antystarzeniowe. Ziemniaki truflowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i sodu dzięki czemu są nisko kaloryczne. Są źródłem witamin i minerałów. Zwierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Obniżają również ciśnienie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.
 
Oczywiście ta fioletowa odmiana dostępna jest w Polsce, a nawet jest z powodzeniem uprawiana na przydomowych grządkach. Dziś odkrywana jest na nowo ze względu na efektowny wygląd sprawiający, że dania z ich udziałem są super kolorowe i bardzo apetyczne. Wprawdzie nie w każdym warzywniaku je dostaniemy, ale na lokalnych targowiskach i w dobrze zaopatrzonych większych sklepach jest częstym gościem. Ostatnio bez problemu możemy je również kupić we wszystkich popularnych sieciach handlowych.

Od kuchni…

Ziemniaki Vitelotte doskonale sprawdzają się w kuchni. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Efektowny fioletowy kolor pozostaje również po obróbce termicznej. Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak. Ziemniaki truflowe  nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.

Są bardzo dobre. W smaku przypominają ziemniaki, jednak są nieco bardziej wytrawne. Wiele osób wyczuwa w nich delikatną orzechową nutę, lekko zbliżoną do jadalnych kasztanów. Delikatny miąższ otoczony jest nieco twardszą niż u zwykłego ziemniaka skórką.

Ziemniaki truflowe mają często dość dziwne kształty i rozgałęziania a tzw. oczka są u nich mocniej zagłębione w skórce. Podczas obierania trzeba się więc troszeczkę wysilić, by je dokładnie usunąć

Mocno fioletowe w środku są zazwyczaj największe bulwy. Mniejsze mają również fioletową skórkę, ale ich wnętrze może być całkiem białe. Gdy będziemy gotowali nie obrane, wtedy barwnik ze skórki częściowo zabarwi białe wnętrza.

Gotowanie ziemniaków truflowych trwa trochę dłużej niż w przypadku klasycznych ziemniaków – ok 20-25 minut. 

Preferuje się gotowanie w mundurkach – nie tylko zachowują wtedy wiele cennych witamin i minerałów, ale mają także intensywniejszy kolor. Po ugotowaniu skórkę można bardzo łatwo obrać.

Wspaniale smakują również gotowane na parze. Po obraniu można skropić je delikatnie sokiem z cytryny (kwaśne wzmacnia kolor!).

Ziemniaczki truflowe można wykorzystywać jako dodatek do dania głównego, idealny składnik do sałatek oraz w każdy inny sposób jaki przyjdzie nam do głowy.

 

Szlakami smaków

Ukryj komentarze

Kasia pisze:
18 marca 2018 o 23:56

Wspaniały opis! Dzięki 🙂

Odpowiedz
Daria Stańczyk pisze:
28 listopada 2018 o 15:51

Właśnie dzisiaj kupiłam fioletowe ziemniaki, jutro będzie na obiad ,jestem bardzo ciekawa ich smaku.

Odpowiedz
diabel1 pisze:
30 grudnia 2018 o 10:52

Polska pisownia być bardzo trudna.
,,fioletowe ziemniaki,jutro będzie na obiad,,
Będąc ciekawy smaku to dziś bym chociaż jednego przyrządził.
Są bardzo smaczne.

Odpowiedz
Daria pisze:
9 kwietnia 2022 o 18:24

Trzeba czytać ze zrozumieniem. ” jutro będzie na obiad pyszne danie”. To był skrót ale nie każdy łapie. A poprawiać to najlepiej siebie.

Odpowiedz
Mario pisze:
29 stycznia 2019 o 00:04

O proszę !! Wielki strasznie Polak się odezwał ! Kobieta się przejęzyczyła a ten już uwagę zwraca ! Ciekawe co ty miałeś z polskiego ! Nauczyciel polskiego się znalazł.

Odpowiedz
Miśka pisze:
27 sierpnia 2019 o 20:08

A ja dzisiaj jadłam lody z fioletowym ziemniakami. Nawet były smaczne

Odpowiedz
Vitelotte pisze:
29 października 2019 o 18:04

Oj Miśka, nawet nie wiesz jak bardzo pasują lody i vit elotte

Odpowiedz
Ania pisze:
10 stycznia 2020 o 01:14

Hej wielkie dzięki za wpis !

Odpowiedz
Baja pisze:
26 stycznia 2020 o 13:20

Też kupiłam, właśnie gotuje. Bardzo dużo było zepsutych, miały dodatkowo lekko brązowe kolory. A może tak ma być. Ale złamało mnie coś w tej wymianie poglądów na temat ziemniaków. Proszę zobaczyć jak wredni jesteśmy wobec siebie, nawet przy temacie ziemniaków. Pani Daria , prawdopodobnie z pośpiechu, nieuwagi zrobiła błąd w sformułowaniu myśli i natychmiast znalazł się Pan Diablo i skrytykował Panią, no a potem już poszło ! Oj Polacy kto nas będzie kochał i szanował, jeżeli my dla siebie jesteśmy wilkołakamy. Nawet wilki nie są tak drapieżne dla siebie jak my, Polacy. Boże zmiłuj się nad nami !

Odpowiedz
Dana pisze:
25 lutego 2020 o 17:31

Baja!!słuszne Pani określiła….rozumiem gdyby to były błędy ortograficzne!!!no nic nie poradzimy,widocznie Tego Pana ten błąd bardzo zdenerwował….trzeba Go również zrozumieć!!!!!

Odpowiedz

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021