Zest i zester – co to jest?
Zest i zester – co to jest?
Zest – to po prostu określenie skórki owoców cytrusowych.
Mamy więc zest z pomarańczy, cytryny i limonki.

W skórkach owoców cytrusowych zawartych jest bardzo dużo substancji zapachowych. Zest to świetny naturalny zamiennik sztucznych aromatów cytrynowych.
Starta skórka jest idealnym dodatkiem do wielu dań i deserów nadając im piękny cytrusowy zapach i smak.

Nadaje się świetnie do aromatyzowania deserów, kremów oraz ciast. Jest również wyśmienitym dodatkiem do marynat i dań obiadowych.

Zester

Zester – to narzędzie do obierania skórek z owoców cytrusowych. Ściera ono skórkę z cytrusa w postaci drobnych cienkich pasków.
Zestera można zastąpić tarką o drobnych oczkach.

Trzeba uważać i pamiętać , aby ścierać wyłącznie zewnętrzną, kolorową warstwę. Pod nią znajduję się biała gorzka część zwana albedo. Ścierając albedo w łatwy sposób możemy zepsuć sobie smak przygotowywanej potrawy.


Bardzo ciekawy blog. Dodałem go do moich zakladek
na pewno tu wrócę.