https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Aktualności
  • Prasa kulinarna – Premiery wydawnicze Marzec 2018 część.02

Prasa kulinarna – Premiery wydawnicze Marzec 2018 część.02

Wpis mar 6th, 2018
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Aktualności
  • Prasa kulinarna

Prasa kulinarna – Premiery wydawnicze Marzec 2018 część.02

W kioskach i salonikach prasowych ukazało się właśnie kilka ciekawych pozycji prasy kulinarnej.

Na początek Kukbuk…  Jest już nowy wiosenny numer.

KUKBUK Z ZIARNA NR 32 – Marzec, Kwiecień 2018

Magazyn KUKBUK to prawdziwa uczta kulturalno-kulinarna. W najnowszym numerze marcowo-kwietniowym :

  • Rozmowa z Grażyną Plebanek o inspirujących spotkaniach i zasłyszanych historiach, których ślady znajdziemy w jej książkach i felietonach.
  • Uzyskacie informację, jak z pestek i nasion wygrzebanych z ziemi wyczytać historię ludzkości.

Przeczytacie :

  • o bankach nasion, gdzie przechowywane są ziarna z całego świata. Czy to oznacza, że jeśli niektóre gatunki roślin znikną, będzie można posiać je na nowo?
  • felieton Łukasz Najder oraz  wiele innych smacznych tekstów

  • Dowiecie się czy należy bać się tłuszczu i czy głód może być zdrowy.
  • Zobaczycie wnętrze lodówki Zosi Zborowskiej

Dodatkowo jak zawsze dużo przepisów i inspiracji kulinarnych. Będzie pieczenie serników i mazurków, gotowanie gryki, przebieranie kiełków i rozbijanie jajek. 😉

Zdjęcie KUKBUK Z ZIARNA NR 32

200 stron – cena 19,00 zł

Kolejne kulinarne pozycje to dwa wydania specjalne popularnych miesięczników. Pierwszy nosi tytuł: „Strączki na cztery pory roku.” Jest to specjalne wydanie miesięcznika „Kuchnia” w ramach „Kolekcji dla smakoszy”
———————————————————————————————————

Kuchnia Kolekcja dla smakoszy – Wydanie  Specjalne 01/2018 – Strączki na cztery pory roku

W magazynie znajdziecie 107 przepisów na potrawy z warzyw strączkowych: fasoli, fasolki szparagowej, grochu i groszku, ciecierzycy, soczewicy, bobu oraz soi, a także mniej znanych strączków – w tym 49 receptur wegańskich!

Efektowne przekąski, sałatki, sycące zupy, aromatyczne dania główne oraz oryginalne desery i ciasta. Do tego pomysły na łatwe przetwory, własnoręcznie zrobione: humusy i pasty, masło orzechowe i mleko sojowe.

Dowiecie się, jak przyrządzać groch i groszek, co można przygotować z zielonego i cukrowego groszku, co tkwi w ziarnach soczewicy, jak kupować, gotować i mrozić bób oraz jak uprawiać kiełki.

Przeczytacie również o tym, jakie zalety zdrowotne, odmiany i zastosowanie ma fasola i fasolka, jak można wykorzystać w kuchni ciecierzycę, jakie są plusy soi i co można przygotować z mniej znanych roślin strączkowych: azuki, mung, czarnego oczka i orzeszków ziemnych.

W wydaniu znajdą się też przepisy na zaskakujące w smaku desery z roślin strączkowych, m.in. na tort z białej fasoli z kremem, brownie fasolowe, tartę z orzeszkami ziemnymi czy ciastka z ciecierzycy.

Przeczytacie tu także dużo ciekawych informacji na temat zdrowotnych zalet warzyw strączkowych i najlepszych przypraw poprawiających trawienie. A także kulinarne rady: jak prawidłowo kupować, gotować i przyrządzać rośliny strączkowe, by były pyszne i nie szkodziły.

„Strączki na cztery pory roku”, wydanie specjalne miesięcznika „Kuchnia” kosztuje 10,99 zł i liczy 100 stron.

 

Drugim magazynem z serii „specjalne”, który miał niedawno premierę jest Wydanie specjalne Mojego Gotowania o tytule : „Sałatki, surówki i jarzynki”
——————————————————————————————————

MOJE GOTOWANIE – WYDANIE SPECJALNE – 02/2018 (marzec-kwiecień) –  Sałatki, surówki i jarzynki

“Moje Gotowanie Numer Specjalny” to ukazujący się z częstotliwością dwumiesięczną dodatek do popularnego pisma kulinarnego “Moje Gotowanie”.

Magazyn ma charakter jednotematyczny, a każdy jego numer koncentruje się na przepisach z wybranego obszaru przygotowywania potraw, począwszy od rodzaju dania, poprzez kuchnię danego państwa bądź regionu, aż po konkretny składnik spożywczy, który jest bohaterem zaprezentowanych na łamach dań.

W najnowszym numerze tematem przewodnim są: sałatki, surówki i jarzynki…  sezonowe oraz uniwersalne,  jako dania lub dodatki! Przygotowane z najlepszych warzyw, owoców i ziół, jarskie oraz z mięsem. A do każdej sałatki dołączony jest również przepis na podkreślający smak sos!

100 stron

Cena 11 zł

 

Na koniec jeszcze jedno „wydanie specjalne”. Tym razem dwumiesięcznika „Sól i pieprz”

———————————————————————————————————

Sól i pieprz – Wydanie specjalne 01/2018 – Wiosenna uczta Krok po kroku

 

W numerze znajdziecie 47 wyjątkowych przepisów – a są to :

  • Wiosenne przekąski
  • Niebanalne kasze i ryby
  • Chrupiące domowe pieczywo
  • Wyśmienite mięsa
  • Aromatyczne zupy
  • Kuszące słodkości

Magazyn ma 68 stron i kosztuje 6,99 zł

 

Szlakami smaków

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021