Prasa kulinarna – Premiery wydawnicze Marzec 2018 część.02
Prasa kulinarna – Premiery wydawnicze Marzec 2018 część.02
W kioskach i salonikach prasowych ukazało się właśnie kilka ciekawych pozycji prasy kulinarnej.
Na początek Kukbuk… Jest już nowy wiosenny numer.
KUKBUK Z ZIARNA NR 32 – Marzec, Kwiecień 2018
Magazyn KUKBUK to prawdziwa uczta kulturalno-kulinarna. W najnowszym numerze marcowo-kwietniowym :
- Rozmowa z Grażyną Plebanek o inspirujących spotkaniach i zasłyszanych historiach, których ślady znajdziemy w jej książkach i felietonach.
- Uzyskacie informację, jak z pestek i nasion wygrzebanych z ziemi wyczytać historię ludzkości.
Przeczytacie :
- o bankach nasion, gdzie przechowywane są ziarna z całego świata. Czy to oznacza, że jeśli niektóre gatunki roślin znikną, będzie można posiać je na nowo?
- felieton Łukasz Najder oraz wiele innych smacznych tekstów
- Dowiecie się czy należy bać się tłuszczu i czy głód może być zdrowy.
- Zobaczycie wnętrze lodówki Zosi Zborowskiej
Dodatkowo jak zawsze dużo przepisów i inspiracji kulinarnych. Będzie pieczenie serników i mazurków, gotowanie gryki, przebieranie kiełków i rozbijanie jajek. 😉
200 stron – cena 19,00 zł
Kuchnia Kolekcja dla smakoszy – Wydanie Specjalne 01/2018 – Strączki na cztery pory roku
W magazynie znajdziecie 107 przepisów na potrawy z warzyw strączkowych: fasoli, fasolki szparagowej, grochu i groszku, ciecierzycy, soczewicy, bobu oraz soi, a także mniej znanych strączków – w tym 49 receptur wegańskich!
Efektowne przekąski, sałatki, sycące zupy, aromatyczne dania główne oraz oryginalne desery i ciasta. Do tego pomysły na łatwe przetwory, własnoręcznie zrobione: humusy i pasty, masło orzechowe i mleko sojowe.
Dowiecie się, jak przyrządzać groch i groszek, co można przygotować z zielonego i cukrowego groszku, co tkwi w ziarnach soczewicy, jak kupować, gotować i mrozić bób oraz jak uprawiać kiełki.
Przeczytacie również o tym, jakie zalety zdrowotne, odmiany i zastosowanie ma fasola i fasolka, jak można wykorzystać w kuchni ciecierzycę, jakie są plusy soi i co można przygotować z mniej znanych roślin strączkowych: azuki, mung, czarnego oczka i orzeszków ziemnych.
W wydaniu znajdą się też przepisy na zaskakujące w smaku desery z roślin strączkowych, m.in. na tort z białej fasoli z kremem, brownie fasolowe, tartę z orzeszkami ziemnymi czy ciastka z ciecierzycy.
Przeczytacie tu także dużo ciekawych informacji na temat zdrowotnych zalet warzyw strączkowych i najlepszych przypraw poprawiających trawienie. A także kulinarne rady: jak prawidłowo kupować, gotować i przyrządzać rośliny strączkowe, by były pyszne i nie szkodziły.
„Strączki na cztery pory roku”, wydanie specjalne miesięcznika „Kuchnia” kosztuje 10,99 zł i liczy 100 stron.
MOJE GOTOWANIE – WYDANIE SPECJALNE – 02/2018 (marzec-kwiecień) – Sałatki, surówki i jarzynki
“Moje Gotowanie Numer Specjalny” to ukazujący się z częstotliwością dwumiesięczną dodatek do popularnego pisma kulinarnego “Moje Gotowanie”.
Magazyn ma charakter jednotematyczny, a każdy jego numer koncentruje się na przepisach z wybranego obszaru przygotowywania potraw, począwszy od rodzaju dania, poprzez kuchnię danego państwa bądź regionu, aż po konkretny składnik spożywczy, który jest bohaterem zaprezentowanych na łamach dań.
W najnowszym numerze tematem przewodnim są: sałatki, surówki i jarzynki… sezonowe oraz uniwersalne, jako dania lub dodatki! Przygotowane z najlepszych warzyw, owoców i ziół, jarskie oraz z mięsem. A do każdej sałatki dołączony jest również przepis na podkreślający smak sos!
100 stron
Cena 11 zł
Na koniec jeszcze jedno „wydanie specjalne”. Tym razem dwumiesięcznika „Sól i pieprz”
———————————————————————————————————
Sól i pieprz – Wydanie specjalne 01/2018 – Wiosenna uczta Krok po kroku
W numerze znajdziecie 47 wyjątkowych przepisów – a są to :
- Wiosenne przekąski
- Niebanalne kasze i ryby
- Chrupiące domowe pieczywo
- Wyśmienite mięsa
- Aromatyczne zupy
- Kuszące słodkości
Magazyn ma 68 stron i kosztuje 6,99 zł