https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Aktualności
  • Kukbuk nr.27 HARCE Maj-Czerwiec 2017

Kukbuk nr.27 HARCE Maj-Czerwiec 2017

Wpis cze 2nd, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Aktualności
  • Prasa kulinarna

Kukbuk nr.27 HARCE Maj-Czerwiec 2017

 

Najnowsze majowo-czerwcowe wydanie magazynu kulturalno-kulinarnego

KUKBUK pt: „Harce”nr 27 to :

  •  Odkrywanie hedonistycznej powolności w Skandynawii

  • Moda na hygge jako nowa forma konsumpcji
  • Przygotowany przez Małgosię Mintę przewodnik po Aarhus – mieście, które ma szansę stać się nową stolicą kulinarną Danii

  • Wywiady z tuzami skandynawskiej rewolucji: Clausem Meyerem, bez którego nie byłoby legendarnej restauracji Noma, oraz Paulem Cunnighamem, Brytyjczykiem, który w Danii od lat z powodzeniem rozwija idee manifestu
  • Ruch cittàslow czyli idea „powolnych miast”
  • Lekkie, skandynawskie przepisy na rybne kanapki

  • Francuskie przepisy szefa kuchni krakowskiego Zazie Bistro
  • Wiosenne proste przepisy z wykorzystaniem bobu oraz
  • Majowe marzenia czyli retro przepisy na majówkę

Magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK nr 27 HARCE

„Najpierw były harce. Urzeczeni wybujałą przyrodą, postanowiliśmy opisać zadziorną relację między naturą a człowiekiem o tej porze roku. Potem w redakcyjnych rozważaniach poszliśmy dalej. Przyroda zawiodła nas do Skandynawii, gdzie harce tamtejszych kucharzy, artystów, pisarzy, aktywistów doprowadziły do całkowitej zmiany nordyckiej sceny kulinarnej. Purytańską nudę i zgrzebność w kuchni zamieniono na pełną lokalnych i sezonowych smaków zabawę. Pokazano, że jedzenie może być przyjemnością, a nie grzechem. Tak narodził się manifest nowej kuchni nordyckiej. Przeczytajcie wywiady z tuzami skandynawskiej rewolucji: Clausem Meyerem, bez którego nie byłoby legendarnej restauracji Noma, oraz Paulem Cunninghamem, Brytyjczykiem, który w Danii od lat z powodzeniem rozwija idee manifestu. Niech pomocny okaże się przygotowany przez Małgosię Mintę przewodnik po Aarhus – mieście, które ma szansę stać się nową stolicą kulinarną Danii. To z tego kraju przyszła moda na kontrowersyjne hygge, które opanowało sklepy i półki w księgarniach, stając się uzasadnieniem dla nowej formy konsumpcji w przytulnym wydaniu. Hygge rozbierają na części: Katarzyna Tubylewicz w felietonie gościnnym i Kasia Stadejek w rubryce „Zjawisko”. Marzy nam się, aby założenia manifestu rozpowszechniły się w świecie. Na razie świat wędruje do krajów Północy, by oprócz kuchni delektować się panującą tam atmosferą. Luzu, wolności, niespieszności. „Szybkość sprawia, że żyjemy we wściekłych czasach” – pisze w „Pochwale powolności” Carl Honore i poszukuje remedium na tę przypadłość, biorąc udział w warsztatach seksu tantrycznego w Londynie i wędrując do Włoch, gdzie zrodził się ruch cittaslow (powolne miasta). My hedonistyczną powolność odkryliśmy w Skandynawii. Sprawdźcie sami, jak smakuje!”
Daria Pawłowska, Redaktorka Naczelna

Nowy numer magazynu KUKBUK już w sprzedaży.

196 stron w cenie 19 zł

Szlakami smaków

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021