Kukbuk nr.27 HARCE Maj-Czerwiec 2017
Kukbuk nr.27 HARCE Maj-Czerwiec 2017
Najnowsze majowo-czerwcowe wydanie magazynu kulturalno-kulinarnego
KUKBUK pt: „Harce”nr 27 to :
- Odkrywanie hedonistycznej powolności w Skandynawii
- Moda na hygge jako nowa forma konsumpcji
- Przygotowany przez Małgosię Mintę przewodnik po Aarhus – mieście, które ma szansę stać się nową stolicą kulinarną Danii
- Wywiady z tuzami skandynawskiej rewolucji: Clausem Meyerem, bez którego nie byłoby legendarnej restauracji Noma, oraz Paulem Cunnighamem, Brytyjczykiem, który w Danii od lat z powodzeniem rozwija idee manifestu
- Ruch cittàslow czyli idea „powolnych miast”
- Lekkie, skandynawskie przepisy na rybne kanapki
- Francuskie przepisy szefa kuchni krakowskiego Zazie Bistro
- Wiosenne proste przepisy z wykorzystaniem bobu oraz
- Majowe marzenia czyli retro przepisy na majówkę
Magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK nr 27 HARCE
„Najpierw były harce. Urzeczeni wybujałą przyrodą, postanowiliśmy opisać zadziorną relację między naturą a człowiekiem o tej porze roku. Potem w redakcyjnych rozważaniach poszliśmy dalej. Przyroda zawiodła nas do Skandynawii, gdzie harce tamtejszych kucharzy, artystów, pisarzy, aktywistów doprowadziły do całkowitej zmiany nordyckiej sceny kulinarnej. Purytańską nudę i zgrzebność w kuchni zamieniono na pełną lokalnych i sezonowych smaków zabawę. Pokazano, że jedzenie może być przyjemnością, a nie grzechem. Tak narodził się manifest nowej kuchni nordyckiej. Przeczytajcie wywiady z tuzami skandynawskiej rewolucji: Clausem Meyerem, bez którego nie byłoby legendarnej restauracji Noma, oraz Paulem Cunninghamem, Brytyjczykiem, który w Danii od lat z powodzeniem rozwija idee manifestu. Niech pomocny okaże się przygotowany przez Małgosię Mintę przewodnik po Aarhus – mieście, które ma szansę stać się nową stolicą kulinarną Danii. To z tego kraju przyszła moda na kontrowersyjne hygge, które opanowało sklepy i półki w księgarniach, stając się uzasadnieniem dla nowej formy konsumpcji w przytulnym wydaniu. Hygge rozbierają na części: Katarzyna Tubylewicz w felietonie gościnnym i Kasia Stadejek w rubryce „Zjawisko”. Marzy nam się, aby założenia manifestu rozpowszechniły się w świecie. Na razie świat wędruje do krajów Północy, by oprócz kuchni delektować się panującą tam atmosferą. Luzu, wolności, niespieszności. „Szybkość sprawia, że żyjemy we wściekłych czasach” – pisze w „Pochwale powolności” Carl Honore i poszukuje remedium na tę przypadłość, biorąc udział w warsztatach seksu tantrycznego w Londynie i wędrując do Włoch, gdzie zrodził się ruch cittaslow (powolne miasta). My hedonistyczną powolność odkryliśmy w Skandynawii. Sprawdźcie sami, jak smakuje!”
Daria Pawłowska, Redaktorka Naczelna
Nowy numer magazynu KUKBUK już w sprzedaży.
196 stron w cenie 19 zł