https://szlakamismakow.pl
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • START Blog kulinarny
  • Przepisy
  • Aktualności
  • Kulinarne ABC
  • Encyklopedia przypraw
  • Kontakt
  • Home
  • Aktualności
  • „Kuchnia w stylu wolnym” – Mateusz Zielonka

„Kuchnia w stylu wolnym” – Mateusz Zielonka

Wpis gru 29th, 2017
przez Szlakami smaków
Kategorie:
  • Aktualności
  • Kulinarna biblioteka

„Kuchnia w stylu wolnym” – Mateusz Zielonka

Książka zwycięzcy szóstego sezonu polskiej edycji programu MasterChef, pełna jest świeżego spojrzenia na popularne dania i składniki. Jej autor, z wykształcenia architekt obrazu, zamiłowany snowbordzista, gotowanie traktuje jako życiową przygodę, a zarazem sposób na obcowanie z naturą.  Przepisy w książce podporządkowane są czterem porom roku i zawierają głównie sezonowe, dostępne powszechnie produkty, połączone w niezwykle apetyczny sposób.

 

Na udział w programie MasterChef zdecydował się spontanicznie, ale od razu wszyscy pokochali kucharza-snowboardzistę. Na casting poszedł tylko i wyłącznie po to, żeby się sprawdzić.

W wywiadach przyznaje, że nie jest wegetarianinem, ale potrawy mięsne je sporadycznie. Na potrzeby programu w tej kwestii zrobił jednak wyjątek i podczas gotowania kolejnych potraw sięgał również po komponent mięsne oraz mleczne.

 

Chociaż nie ogląda telewizji, wygrał najpopularniejszy program kulinarny. Sezonowość przenosi na talerze, tak samo, jak swój freestajlowy styl jazdy. W kuchni Mateusza nie brak kombinacji, w których czuć rodzinny Wrocław, zakopiańskie stoki czy egzotyczne wyprawy nad ocean.

„Kuchnia w stylu wolnym” to opowieść o dwóch pasjach – do jedzenia i odnajdywaniu swojego „ja” w naturze.

Mateusz Zielonka zabiera Cię do świata fantastycznych smaków i egzotycznych kolorów. Koniecznie zajrzyj do środka! A gdy już zajrzysz… Trudno będzie Ci się oderwać od tych wszystkich przysmaków: miętowej jagnięciny, tortilli hiszpańskiej z batatów, tiramisu truskawkowego czy mini serniczków brownie z solonym karmelem. Znajdziemy tam również przepisy na wiele dań jarskich oraz przysmaków kuchni portugalskiej z najświeższymi owocami morza! W kulinarnej podróży Mateusza towarzyszą mu pozostali uczestnicy programu prezentując kilka charakterystycznych dla ich ulubionych smaków dań.

Mateusz Zielonka o swojej książce mówi: „Styl wolny, czyli freestyle, rozumiany jest przeze mnie jako szereg wyuczonych do perfekcji sztuczek używanych w dobrym stylu w odpowiednim czasie. Na snowboardzie znam setki trików, które przez lata szlifowałem, sprawiając, że teraz czuję się w jeździe bardzo swobodnie. W kuchni panuje dokładnie ta sama zasada. Gotując, ucząc się, smakując, dochodzimy do poziomu pozwalającego z łatwością komponować niezwykłe dania, starając się jednocześnie, by były w jak najlepszym stylu. Po wygranej w programie MasterChef uświadomiłem sobie, jak mało jeszcze o tej sztuce wiem. Mimo że gotuję, odkąd pamiętam, jestem teraz na początku swojej kulinarnej drogi, by gotować na pełnym freestyle’u.”

Źródło: Materiały prasowe

 

Wydawnictwo: Burda Książki

Oprawa: twarda

Ilość stron: 200

 

 

Szlakami smaków

Dodaj swój komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Witajcie... na najwyższym kulinarnym blogu w Polsce. Zakopane... miasto w którym się wychowałem i mieszkam , to jak zapewne wiecie idealna baza wypadowa na górskie szlaki.
Mam nadzieję , że od teraz będzie to również idealne miejsce do naszych wspólnych kulinarnych podróży i wycieczek - "Szlakami Smaków".
Zapraszam do odkrywania , smakowania , poznawania tych zupełnie nowych jak również tych bardziej znanych kulinarnych ścieżek.

Ja , to ten gość po prawej (na zdjęciu) wraz z Tomkiem Jakubiakiem, byłem uczestnikiem warsztatów kulinarnych "Zdrowy Fast Food" w Akademii Smaku Boscha.

Komentujcie, udostępniajcie, odwiedzajcie. Będę się starał, żeby było coraz smaczniej ...
Pozdrawiam Piotrek :))

Polub nas na FB

Kategorie

Grill

Grill

Kasza i ryż

Kasza i ryż

Ryby

Ryby

Sałatki i surówki

Sałatki i surówki

Warzywa

Warzywa

Wołowina

Wołowina

Zupy

Zupy

Popularne Tagi

jaglana kasza zdrowe

Polecamy – Noclegi Zakopane

Zakopane Tanie Spanie

Popularne przepisy

  • Pieczony udziec z indykaPieczony udziec z indyka Pieczony udziec z indyka Soczysty, bardzo smaczny , rozpływający się…
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczkiSmażona kacza pierś czyli Stek z kaczki Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic…
  • Pieczony boczek z piekarnikaPieczony boczek z piekarnika Pyszny pieczony boczek. Świetny pomysł zarówno jako danie obiadowe ,…
  • Pieczony kalafiorPieczony kalafior Proste i bardzo smaczne danie. Pieczony w piekarniku kalafior z…
  • Rydze z patelni smażone na maśle po ZakopiańskuRydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Rydze z patelni smażone na maśle po Zakopiańsku Proste, i…

Polub nas na FB

Facebook Pagelike Widget

Popularne artykuły

  • Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki)Ziemniaki truflowe (Fioletowe ziemniaki) Ziemniaki truflowe czyli Vitelotte, zwane również Chińskimi truflami, to francuska…
  • Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją gotować?Komosa ryżowa (quinoa) – Co to jest i jak ją gotować? Komosa ryżowa (quinoa) - Co to jest i jak ją…
  • Kiseli kupus - kiszona główka kapustyKiseli kupus – kiszona główka kapusty Kiseli kupus - kiszona główka kapusty O istnieniu produktu o…
  • Kurki w kuchni - jak je oczyścić i jak mrozićKurki w kuchni – jak je oczyścić i jak mrozić Kurki w kuchni mają naprawdę szerokie zastosowanie. Bardzo często stanowią…
  • Zest i zester – co to jest?Zest i zester – co to jest? Zest i zester – co to jest? Zest - to…
  • Kontakt

Szlakami Smaków © 2016-2021